Home » Social » Subvenții acordate angajatorilor, pentru stimularea ocupării forței de muncă disponibilă

Subvenții acordate angajatorilor, pentru stimularea ocupării forței de muncă disponibilă

de Marian MOCANU

Pentru a le facilita găsirea unui loc de muncă absolvenților de licee, școli profesionale, de arte și meserii, ori de învățământ superior, promoția 2015, statul acordă angajatorilor subvenții în valoare de aproape jumătate din salariul minim pe economie. Subvențiile se acordă angajatorilor timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat, condiția fiind ca aceștia să fie înscriși ca persoane în căutarea unui loc de muncă la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

Pentru fiecare absolvent încadrat în muncă, angajatorii vor primi subvenții o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare la data încadrării în muncă (actualmente în cuantum de 500 lei). Pentru angajarea de absolvenți ai ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii, subvențiile reprezintă de două ori 1,2 ISR, respectiv 600 lei lunar, pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal și o sumă egală ce de 1,5 ori valoarea ISR 750 lei, pentru angajarea de absolvenți de învățământ superior.
Pentru a beneficia de aceste facilități, angajatorii trebuie să încheie convenții cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și, ulterior angajării, sunt obligați să mențină, cel puțin 18 luni, raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenților încadrați în condițiile de mai sus. În această perioadă, absolvenții pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator, în condițiile legii, ale căror costuri pot fi suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj. În acest an, circa trei mii de elevi vasluieni vor absolvi acest an cursurile liceale, la această cifră adăugându-se și alte câteva sute de absolvenți de instituții de învățământ postliceal, școli de arte și meserii ori de învățământ superior. Cei mai mulți dintre ei se înscriu, în general, în evidențele AJOFM pentru a beneficia de ajutor de șomaj.
Acestea nu sunt singurele categorii sociale pentru care statul acordă subvenții angajatorilor. Astfel, angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată șomeri în vârstă de peste 45 de ani sau șomeri care sunt părinți unici sustinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni. La fel, în cazul în care sunt angajați, potrivit legii, șomeri care în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc condițiile pentru a solicita pensie anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă. În acest caz, angajatorii vor beneficia lunar, pe perioada angajarii, până la pensionarea persoanelor angajate, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare, respectiv 500 lei/lunar. În sfârșit, o altă categorie de personal considerată defavorizată și pentru care, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, sun acordate subvenții pentru angajarea acestora, este cea a tinerilor cu risc de marginalizare socială. Angajatorii care angajează acești tineri ce beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate, sunt denumiți angajatori de inserție. Ei vor beneficia lunar, pentru fiecare persoană din această categorie, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de două ori valoarea indicatorului social de referință, în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: