Home » Politic » Piața Centrală, în atenția candidatului liberal Marius Arcăleanu

Piața Centrală, în atenția candidatului liberal Marius Arcăleanu

de Marian MOCANU

Candidat la conducerea Primăriei Vaslui, liberalul Marius Arcăleanu denunță insuccesele actualei administrații municipale. Cu ocazia ultimei conferințe de presă susținută ieri, 19 aprilie, Arcăleanu și-a îndreptat atenția către Piața Centrală, un megaproiect „prost realizat și care încă nu și-a dovedit utilitatea”.

Cu ocazia conferinței de presă susținute ieri, 19 aprilie, Marius Arcăleanu, candidatul PNL la conducerea primăriei Vaslui, a punctat încă o nerealizare a actualei administrații: Piața Centrală. „Am observat că acum câteva zile, primarul pesedist Pavăl a inaugurat cu mare pompă Centrul municipal de informare și promovare turistică. Sugestia mea pentru Pavăl este să introducă în turul de promovare a orașului și „Muzeul Pătrunjelului”. Pentru că Piața Centrală, investiție finalizată acum un an jumătate, asta este: cel mai mare muzeu al pătrunjelului din întreaga lume. O lucrare supradimensionată, faraonică, făcută după chipul și asemănarea lui Pavăl: prețurile la chirii sunt exorbitante, zeci de spații sunt goale, iar clienții fug de parcarea cu plată a primarului pesedist”, și-a început discursul Marius Arcăleanu.

„După cum bine știți, construcția faraonică a lui Pavăl a fost finalizată în septembrie 2014, a fost inaugurată cu mare fast, în cel mai pur stil comunist, cu oameni care aplaudau ca la congres. Cu o suprafață utilă de aproape jumătate de hectar, cu 45 de spații comerciale și aproximativ 150 de tarabe pentru legume-fructe, investiția se dovedește a fi un fiasco. Pentru această ambiție a pesedistului Pavăl s-au cheltuit din bugetul local 15 milioane de lei noi, adică echivalentul a 3,5 milioane de euro. Mai clar spus, pesedistul Pavăl a luat de la fiecare familie de vasluieni câte 175 de euro. În plus, calitatea lucrărilor este de toată jena: canalizarea internă a fost prost proiectată și executată, când plouă sunt infiltrații mari, pereții sunt coșcoviți. Așa înțelege PSD că se fac lucrurile: prost și scump. PSD s-a învățat să plătească bani grei pentru sărăcie”, a explicat candidatul liberal.

Marius Arcăleanu a declarat că ar fi atras atenția în nenumărate rânduri, atât în comisiile de specialitate cât și în plenul Consiliului Local, despre inutilitatea acestei investiții, în condițiile în care, nu departe, avem o altă piață, Traian, care funcționează bine. Ulterior, i-ar fi atras atenția primarului că taxele și chiriile percepute la Piața Centrală sunt prea mari, motiv pentru care mulți comercianți, ce inițial și-au rezervat spații în Piața Centrală, vor renunța.

„Până la urmă, am votat în favoarea proiectului, doar pentru binele vasluienilor, care aveau nevoie de acest obiectiv. Consider însă că scopul primăriei nu trebuie să fie perceperea de biruri cât mai mari pentru a face profit pe spinarea comercianților. Scopul ar trebui să fie încurajarea mediului de afaceri, a micilor producători locali, dar și încurajarea practicării unor prețuri reduse la produse”, a adăugat Marius Arcăleanu.

După ce a făcut comparația între prețurile practicate de comercianți și producători pe piețele din Bârlad și Vaslui (în ultimul caz prețurile legumelor și fructelor fiind simțitor mai mari), Arcăleanu și-a prezentat și o serie de propuneri pentru rentabilizarea „Muzeului Pătrunjelului”: ”Eliminarea taxei de parcare. Pe cele 152 de locuri să se parcheze gratuit non-stop, indiferent că vorbim despre clienți ai pieței sau despre riverani. Această propunere o voi materializa într-un proiect de hotărâre de Consiliu Local pe care, împreună cu grupul PNL, îl vom depune la proxima ședință. Reconfigurarea căilor de acces auto în parcare, astfel încât să se asigure o fluență și o lejeritate la manevrele de intrare și ieșire. Efectuarea unui audit pentru a avea imaginea de ansamblu a situației financiare și locative din Muzeul Pătrunjelului. Dacă acest audit demonstrează, așa cum anticipez, că taxele percepute de municipalitate sunt foarte mari, am o propunere de reașezare a acestora. Astfel, în primii mei doi ani ca primar al Vasluiului voi cere ca tariful pe metrul pătrat să fie calculat în funcție de costul utilităților și amortizare, niciun leu în plus. Adică, să încurajăm atât comercianții cât și clienții să folosească această piață. Totodată, în eventualitatea în care chiar și după această diminuare a tarifelor vor rămâne spații comerciale neocupate, voi propune ca acestea să fie acordate gratuit, timp de 6 luni, unor firme nou-înființate (așa numitele start-up-uri), pe principiul „primul sosit, primul servit”, până la ocuparea lor integrală. În calitate de primar vreau să încurajez dezvoltarea afacerilor locale și, implicit, crearea de locuri de muncă. Remedierea defecțiunilor: lucrarea are garanție 5 ani, iar constructorul trebuie chemat să refacă ce a greșit.  Prelungirea programului de lucru sâmbăta și duminica, măsura care vine ca urmare a solicitărilor comercianților. Programul ar trebui să se regleze în mod natural, în funcție de cerere și ofertă. Organizarea o dată pe lună a unui târg tematic, la care producătorilor să nu li se perceapă nicio taxă. De exemplu: un târg al producătorilor de lactate, sau de carne, de fructe, or de legume. Sunt multe nerealizări sau greșeli ale prezentei administrații. De aceea, vasluienii trebuie să-i spună în față: Adio, Pavăl! Adio, PSD! Adio, sărăcie!”, și-a încheiat discursul liberalul Marius Arcăleanu.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: