Home » Social » Adina, eroina din Micești! Andrei, îngerașul care nu a rezistat foamei și frigului! Prefectul Olteanu: ”Părinții au dat dovadă de neglijență”

Adina, eroina din Micești! Andrei, îngerașul care nu a rezistat foamei și frigului! Prefectul Olteanu: ”Părinții au dat dovadă de neglijență”

de Daniel MICU

Operațiunea de salvare a celor doi copii dispăruți în urmă cu două zile în pădurea din satul Micești, comuna Gherghești s-a încheiat cu bine pentru Adina Olaru (4 ani), dar tragic pentru verișorul ei, micuțul Andrei Balan (3 ani).

copii-gasiti-micesti6Fetița a fost găsită la mai bine de opt km distanță de Micești, la marginea unei păduri din comuna Alexandru Vlahuță, înghetată de frig, speriată și flămândă. Din păcate, băiețelul nu a mai avut puterea să se trezească după a doua noapte petrecută în sălbăticie. A pierit epuizat. Trupul lui a fost găsit de un bătrân, care a dat alarma și care nu crede în ruptul capului că doi copii atât de mici au traversat singuri atâtea dealuri împădurite, pline de pericole. “Cum să reziste niște copilași în asemenea condiții?! Știți cum e pădurea pe aici? Nu vezi la un metru în față. A fost și frig tare! Sigur i-a lăsat cineva aici! Sunt om bătrân, așa ceva nu am pomenit. Fata a fost găsită de un șofer de microbuz, la vreun kilometru distantă!”, a declarat Constantin Beraru, omul care l-a găsit pe băiețel. Si unul dintre salvatori, un tanar membru al unui club de off road din Barlad, care a periat zona cu o seara inainte impreuna cu prietenii sai, este suprins.“Pana pe zare am ajuns aseara cu masinile. Atat s-a putut! Ei erau jos, pe partea cealalta a dealului. Zona a fost periata metru cu metru. Nu aveam cum sa ii vedem, e o zona foarte dificila ca acces, era intuneric. Fetita aceasta este o eroina, o copila foarte puternica. Are o forta incredibila, daca a reusit sa parcurga asa distanta impreuna cu un copil si mai mic, in conditii meteo extreme. Nu l-a abandonat pe drum, a ramas cu el cat a putut. Este o eroina!”, a spus, emotionat, Ionut. Vadit afectat de cele intamplate, prefectul Daniel Olteanu considera ca parintii au dat dovada de neglijenta si vrea solutii pentru ca asemenea situatii sa nu se repete.

Adina are 4 ani, dar a uimit o țară întreagă cu forța sa. Împreună cu verișorul ei mai mic, a supraviețuit două zile și două nopți în hățișurile pădurii, înfruntând sălbăticiuni, frig, foame și teamă. Ieri dimineață, însă, mai puțin rezistent, obosit și înghețat de frig, Andrei a cedat.

cautari-copii-disparutiPuțin după ora 10, o veste uriașă a însuflețit sutele de oameni aflați încă din zori, pentru a treia zi consecutiv, în comuna Gherghești, hotărâți să-i găsească pe cei doi copii. Cineva a anunțat la 112 că a găsit o fetiță care semăna cu Adina din Micești. Însoțiți de tatăl micuței, mai multe echipaje au pornit imediat către comuna Alexandru Vlahuță, acolo de unde venise apelul. S-a luat în calcul inclusiv varianta că fetița să fi fost confundată, mai ales că era singura și foarte departe!

Mai putea fi o explicație, pentru care copila era singură, însă una dureroasă. Cel mai negru scenariu, s-a adeverit: un localnic l-a gasit pe Andrei fără

Pentru Andrei salvatorii au ajus prea tarziu. Trupul sau firav a cedat in urma stopului cardio-respirator

Pentru Andrei salvatorii au ajus prea tarziu. Trupul sau firav a cedat in urma stopului cardio-respirator

viață, la marginea unei păduri, între localitățile Morăreni și Florești. Stiind de la televizor despre copiii dispăruți, omul a fugit într-un suflet în sat și a dat alarma. Un șofer de microbuz care trecea în zonă a găsit fetița în scurt timp, aproape de drum, la circa 800 de metri de locul unde s-a prăbusit Andrei. Era teafara, dar speriata și înghetata, cu chipul plin de zgarieturi.

“Am dus vaca dimineată, am trecut si pe la pământul pe care îl am în zona. Când m-am apropiat și am vazut baiatul cu fata in jos, mi-am dat seama ca e unul dintre copiii căutati de autoritati. Avea hainele ude. Am fugit în sat, am rugat o femeie să cheme poliția. Când m-am întors, ambulanța luase deja băiatul, iar fata fusese gasita de un sofer. Nu cred ca au ajuns singuri aici. E o padure foarte periculoasa, nu e posibil. Eu cred ca i-a adus cineva si i-a lasat aici. Nu stiu ce sa spun! Daca ei chiar au mers singuri prin padure doua zile si doua nopti, pe un frig si o ploaie torentiala, e un semn de la Dumnezeu!”, a spus Constantin Beraru, omul care l-a găsit pe băiețel.

Medicul Mariana Dohotariu, din cadrul Serviciului de Ambulanță Vaslui, a preluat-o pe Adina de la săteni și a sperat că mai e o mică șansa și pentru baietel: “Fetița de 4 ani era constienta, în usoara hipotermie, la nivelul mainilor, picioarelor si feței. Era speriată, flămândă. Am strâns-o în brate, ca pe copilul meu! As fi vrut sa il imbratisez si pe Andrei! Pe el, cel mai probabil, frigul l-a rapus! Avand în vedere ca în ultimele 48 de ore, la noi în judet a fost frig, a plouat, e un miracol că acești copii au supravietuit. Din pacate, pentru baiat nu am mai putut face nimic”.

“E un miracol de Pasti!”

copii-gasiti-micesti0Vestea ca fetita lor este în viață, i-a năucit pe părinți. “Nu imi dau seama cum au putut sa strabata padurea! Sunt niste copii. Sa stiti ca Adina este foarte energica, nu sta o clipa. Alearga de colo – colo, e descurcareata! O certam si o chemam acasa si degeaba! Se distra toata ziua cu copiii, dar mai ales cu verisorul Andrei. Mi se rupe sufletul de baiat. Nu ne-am asteptat ca se va ajunge la asa ceva. In ziua aceea eram cu totii acasa. Vreun sfert de ora am scapat-o din vedere si nu am mai gasit-o! Acesta este un miracol de la Dumnezeu, chiar inainte de Pasti!”, a spus tatal Adinei, cu lacrimi in ochi.

Prefectul Daniel Olteanu: ”Părintii au dat dovada de neglijenta”

copii-gasiti-micesti4Miercuri seara, salvatorii au sistat cautarile la caderea întunericului, la niciun kilometru distantă de locul unde erau copiii.

“Poate i-am fi putut salva. Poate am fi ajuns la ei daca mai aveam doua ore de lumina. Pana la marginea padurii Mihoci am ajuns cu scotocirile, la niciun kilometru distanta. Imi pare foarte rau! Vom face o ancheta amanuntita, parintii au dat dovada de neglijenta, iar astfel de lucruri nu trebuie sa se mai întâmple. Cu totii avem de învatat din asta. Vreau sa le multumesc sutelor de oameni care ne-au sprijinit in aceste 48 de ore: politistilor, jandarmilor de la Vaslui si Bacau, pompierilor, militarilor, satenilor si primarilor care s-au mobilizat exemplar!”.

In zorii zilei, ieri, la primaria Gherghesti s-au adunat forțe impresionante pentru a porni in cautarea celor mici, s-au facut planuri de actiune, cu ajutorul padurarilor. A fost chemat in ajutor un elicopter de la Bucuresti, dotat cu aparatura de termoviziune. Ancheta continua la Vaslui. Legistii vor stabili cauza decesului in cazul baiatului. Adina va ramane internata in Sectia Pediatrie a Spitalului de Urgenta din Vaslui, pana la recuperarea completa.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: