Home » Sport » Premieră: Bârladul are un campion mondial la arte marțiale! Rareș Mîrzac (zis Duracell), cel mai bun din lume la Kempo!

Premieră: Bârladul are un campion mondial la arte marțiale! Rareș Mîrzac (zis Duracell), cel mai bun din lume la Kempo!

de Răzvan CĂLIN

Este pentru prima dată în istoria sportului bârlădean când un luptător câștigă titlul de campion mondial la Kempo. Alături de Duracell, alți trei luptători bârlădeni au obținut rezultate excelente: Toma Mârzac, fratele lui, și Diana Bîclea au devenit vicecampioni mondiali, iar Ionuț Huean și-a adjudecat medalia de bronz.

Clubul de arte marțiale ”Miyagi Dojo” din Bârlad a dat din nou lovitura reușind să aducă la Bârlad primul titlul de campion mondial la Kempo – Submission prin Rareș Mîrzac (zis Duracell), un luptător în vârstă de numai 10 ani. Clubul bârlădean a avut patru luptători care au reprezentat România la Campionatul Mondial de Kempo, competiție ce încă mai este în curs de derulare la București: frații Rareș și Toma Mîrzac, Diana Bîclea și Ionuț Huean. Toți patru au concurat la Secțiunea Submission (unde sunt permise doar tehnici de proiectare, fixare și articulare a adversarului) și, finalmente, au reușit să se impună de o manieră entuziasmantă, ce a atras admirația tuturor celor prezenți la această importantă competiție: Rareș Mîrzac a devenit primul campion mondial pe care l-a dat Bârladul la kempo; fratele său, Toma Mîrzac, nu s-a lăsat mai prejos și s-a impus ca vicecampion mondial; aceeași prestație de excepție a avut-o și Diana Bîclea, care și-a adjudecat și ea un titlu de vicecampioană mondială; în fine, Ionuț Huean care a câștigat medalia de bronz.

În noaptea de miercuri/joi, luptătorii bârlădeni au revenit în oraș în jurul orei 00.30 și au avut parte de o mică surpriză: familiile, rudele și câțiva prieteni i-au întâmpinat așa cum se cuvine la sosirea în oraș, cu aplauze, șampanie și banner-e inscripționate cu mesaje de bucurie și mulțumire. A fost o primire meritată din plin pentru că, până la urmă, vorbim de niște copii care și-au adjudecat medalii de aur, argint și bronz la o puternică competiție mondială de arte marțiale.

Performanțele celor patru mici luptători sunt excepționale mai ales că sportul bârlădean nu a mai avut până acum performeri de nivel mondial la această disciplină de arte marțiale. Rareș Mîrzac, la cei 10 ani ai săi, este considerat un fenomen între practicanții de arte marțiale din România, dovedind de-a lungul timpului abilități și calități de excepție în practicarea acestui sport. Tocmai în virtutea acestui talent, a fost acceptat să concureze la o categorie de vârstă și greutate mai mari decât cele corespunzătoare lui. Ar fi trebuit să concureze la – 25 de kilograme, însă a luptat la 12 – 14 ani, -40 de kilograme.

manta_gabriel”Să-l fi văzut în finala cu campionul național pe ultimii doi ani, care era cu un cap mai mare decât Rareș. Și totuși a reușit să-l învingă și a luat medalia de aur”, ne-a declarat sensei Gabriel Manta, cel care alături de sensei Gabriel Pântea, antrenează luptătorii de la ”Miyagi Dojo” Bârlad.

La fel de multe laude și aprecieri merită și ceilalți trei performeri de la actuala ediție a Campionatului Mondial de Kempo. Toma Mîrzac, fratele mai mare al lui Rareș, a concurat la categoria 14 – 16 ani, – 70 de kilograme, reușind să-și adjudece medalia de argint și titlul de vicecampion mondial. Aceeași evoluție a avut-o și Diana Bîclea, care la numai 10 ani a fost înscrisă la o categorie superioară (tot datorită calităților de excepție!), respectiv 12 – 14 ani, -40 kilograme. În finală, Diana s-a ridicat la înălțimea așteptărilor și a câștigat la rândul ei medalia de argint și titlul de vicecampioană mondială. Ultimul, dar nu cel din urmă, a fost Ionuț Huean care a concurat pentru categoria 10 – 12 ani, -40 kilograme, reușind să-și treacă în cont medalia de bronz.

”Cu toții sunt niște luptători extraordinari, foarte talentați, care ne-au făcut mândri. Gândiți-vă că la această competiție participă sportivi din peste 30 de țări, însumând sute de luptători foarte bine pregătiți din toate punctele de vedere. Îi felicit încă odată pe acești copii minunați și nu în ultimul rând le mulțumesc și părinților, căci fără sprijinul lor necondiționat nu am fi reușit să ajungem la asemenea performanțe”, a mai spus sensei Gabriel Manta.

Înainte de a face arte marțiale, frații Mîrzac au fost la dansuri și au cântat într-un cor bisericesc!

Reporterii Est News au stat de vorbă și cu mama celor doi frați performeri, Emilia Mîrzac, care, deși era vădit bucuroasă de reușita celor doi copii, a adoptat o atitudine modestă. A acceptat să ne dezvăluie câte puțin din viața celor doi sportivi, mărturisindu-ne că, în realitate, Rareș și Toma sunt doi copii cât se poate de normali: ”Și eu și soțul meu am căutat de la bun început să ne îndrumăm copiii către ceva ce le place, dar pe care să îl practice cu seriozitate. La început, au fost la dansuri, ba chiar și într-un cor la o biserică, dar cel mai mult le-a plăcut la sală, sportul. Și iată că au trecut șapte ani de când amândoi practică arte marțiale la acest club. Dar acasă, să știți că sunt niște copii cât se poate de normali. Rareș e un copil foarte activ, foarte sprinten, în timp ce Toma este un caracter ceva mai pașnic, mai calculat, dar asta probabil că și din cauza vârstei, între ei fiind o diferență de trei ani și jumătate. Cât privește situația școlară, nu pot să spun că sunt niște elevi de top, dar muncesc și se străduiesc să se mențină la un nivel cât de cât bun”.

De unde i se trage porecla ”Duracell”

”Porecla și-a căpătat-o încă de la primele sale sesiuni de antrenamente, în urmă cu șapte ani. Era foarte micuț de statură, dar extrem de energic. S-a remarcat de la bun început cu această energie, cu mișcări foarte rapide și de parcă nu ar obosi niciodată. Nu mai rețin dacă cineva din sală sau chiar sensei Manta i-a spus Duracell, dar cert este că de atunci așa i-a rămas porecla. De care nu se jenează absolut deloc, ba chiar i-am inscripționat-o și pe kimono pentru că el a cerut asta!”.

Mama celor doi campioni a recunoscut reporterilor Est News că, atât Rareș, cât și Toma, sunt doi copii care nu concep viața fără sport, fără antrenamente regulate, fără mișcare și o pregătire cât mai serioasă. Amândoi frații Mîrzac au ajuns să îndrăgească atât de mult artele marțiale și sportul, în general, încât visează să urmeze amândoi o carieră cât mai prolifică și îndelungată. Lucru pentru care deja au făcut dovada că sunt pregătiți și deciși să-și transpună visul în realitate.

”Cea mai mare pedeapsă pentru Rareș, dar și pentru Toma, ar fi să nu-i mai las la sală, să nu-i mai las la antrenamente. Dar îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu prea a fost nevoie să ajung la asemenea măsuri pentru că sunt niște copii buni. Amândoi își doresc enorm să facă sport și să ducă această pasiune a lor cât mai departe. Visul lui Rareș era să ajungă campion și iată că deja a reușit un prim pas. Dar cu siguranță, nu se vor opri aici. Viața lor este sportul, viața lor este în sala de antrenamente și nici nu se pune problema să facă altceva”, ne-a mai mărturisit Emilia Mîrzac.

Ar fi de dorit ca și autoritățile bârlădene să-și îndrepte puțin atenția spre această mână de oameni inimoși care în niște condiții discutabile reușesc să facă performanță la nivel mondial și să ducă renumele urbei peste hotare. Cotidianul ”Este News” îi felicită încă o dată pe acești minunați performeri și le dorim reușite similare și pe viitor!

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: