Home » Invatamant » Peste 100 de elevi au intrat în pușcărie, în cadrul săptămânii „Școala Altfel”

Peste 100 de elevi au intrat în pușcărie, în cadrul săptămânii „Școala Altfel”

Peste 100 de elevi din patru unități de învățământ din municipiul reședință au vizitat Penitenciarul Vaslui în cadrul săptămânii „Școala Altfel”, pe lângă întâlnirile cu o parte dintre deținuți și vizitarea închisorii adolescenții având posibilitatea să cunoască și oferta educațională pentru sistemul penitenciar.

La fel ca majoritatea instituțiilor publice din județ, nici Penitenciarul Vaslui nu a scăpat de vizita elevilor în cadrul săptămânii „Școala Altfel”. Astfel, 100 de cursanți de la liceele „Ștefan Procopiu” și „Mihail Kogălniceanu”, Liceul cu Program Sportiv și Gimnaziul „Ștefan cel Mare” au intrat, doar pentru câteva ore, în incinta pușcăriei, unde s-au putut întâlni atât cu deținuți cât și cu cadre ale penitenciarului. Persoanele private de libertate le-au povestit elevilor ce înseamnă sistemul carceral și care au fost cauzele care au condus la condamnările lor.

Prin desfășurarea acestei activități, s-a dorit realizarea prevenirii primare a fenomenului delincvenței și infracționalității din rândul minorilor si tinerilor, garantarea unei experiențe pedagogice constructive pentru persoanele private de libertate dar și pentru ceilalți participanții la activitate. De asemenea, s-a urmărit consolidarea în rândul minorilor și a tinerilor a informațiilor corecte privind privarea de libertate și condițiile reale de viață din penitenciar. Acest aspect s-a realizat prin discuții interactive purtate într-un spirit civic, critic și responsabil, conștientizarea consecințelor faptelor săvârșite de persoane private de libertate aflate în stare de detenție. Nu în ultimul rând, s-a încercat conștientizarea în rândul elevi a faptului că doar o informare corectă despre anumite fapte, vicii sau fenomene psihosociale poate orienta și consolida promovarea unor comportamente prosociale adecvate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.

Reprezentanții Penitenciarului Vaslui le-au prezentat celor peste 100 de elevi și oferta educațională din sistemul penitenciar. În urma activității de informare și popularizare a acestei oferte, grupurile de liceeni s-au arătat interesate de munca de penitenciar și au dorit să o cunoască mai mult prin observarea directă a activității unui lucrător de penitenciar. (Ionuț PREDA)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: