Home » Invatamant » Au învățat de la meșterul popular Dan Horgan să încondeieze ouă

Au învățat de la meșterul popular Dan Horgan să încondeieze ouă

În această perioadă premergătoare Sărbătorii Pascale, elevi de la două clase a V-a a Școlii „V.I. Popa” din Bârlad au fost inițiați în tehnica încondeierii ouălor. În cadrul săptămânii „Școala altfel”, pe 21 aprilie, meșterul popular Dan Horgan – profesor la Clubul copiilor „Spiru Haret” din Bârlad, a fost solicitat pentru a-i învăța pe elevi meșteșugul încondeierii ouălor de Paște.

Înarmați cu carioci, markere și multă răbdare, elevii s-au arătat interesați și au încercat să rețină cât mai multe detalii din cele prezentate de meșterul popular.

„Am făcut o prezentare a încondeierii ouălor, de fapt a celei mai vechi tehnici tradiționale. La început, se foloseau pentru încondeiere simboluri ca grebla, fierul plugului, coarnele berbecului și doar trei culori – alb, negru și roșu. În mod normal, un ou se încondeiază în două ore și jumătate. Eu am încercat să simplific tehnica așa că elevii au lucrat doar o oră și jumătate pe un ou fiert și nu pe unul din care s-a extras conținutul. A fost doar o primă lecție de inițiere a elevilor în acest meșteșug popular pe care ar trebui să-l practice cât mai mulți tineri. Sunt convins că elevii aceștia vor merge acasă și vor încerca să încondeieze mai multe ouă de Paște”, ne-a declarat meșterul popular Dan Horgan.

Alături de acesta a fost și talentata sa elevă Elena Maria Codrun (clasa a IX-a la Liceul „Mihai Eminescu”), olimpică la Meșteșuguri populare în 2015. Pentru ea a fost realmente o plăcere să-i învețe pe elevii Școlii „V. I. Popa” câteva din tainele încondeierii ouălor. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: