Home » Justitie » Gașca de romi bârlădeni traficanți de țigări, condamnată

Gașca de romi bârlădeni traficanți de țigări, condamnată

de Marian MOCANU

Membrii grupării de romi care vindeau țigări de contrabandă în piețele din Bârlad au scăpat de închisoare, fiind condamnați le pedepse cuprinse între doi ani și jumătate și maxim trei ani, cu suspendare, pentru contrabandă. Spre norocul lor, ei au fost achitați de acuzația de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat, acuzație care, dacă ar fi fost reținută în sarcina lor, le-ar fi adus ani grei de închisoare. Traficanții vor trebui să plătească în schimb taxe vamale pentru țigările vândute, în sumă de aproape 80.000 lei.

La jumătatea anului trecut, mai multe persoane de etnie romă, cunoscute pentru faptul că vindeau în piețele din municipiul Bârlad țigări de contrabandă, au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT. Fiecare membru a grupării aveau sarcini precise, unii primeau și depozitau țigările, alții luau legătura cu clienții, alții livrau țigările, ascunse în mânecile hainelor. De multe ori, țigările de proveniență Republica Moldova erau ținute ascunse prin coșurile de gunoi sau chiar pe sub vehiculele parcate în apropierea piețelor. Cei 11 inculpați, Marian Păduraru, Marian Moroșan, Georgian Șubert, Anca Șubert, Florin Cojocaru, Mihai Hurzum, Ionela Luminița Hurzum, Adrian Sergiu Dănăilã, Lămâița Dănăilă, Petruța Loredana Hurzum și Veronica Hurzum, au fost acuzați de contrabandă în formă continuată și constituire sau aderare la grup infracțional organizat.

Ieri, judecătorii Tribunalului Vaslui au dat sentința în acest dosar: între doi ani și jumătate și trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pedepse primită pentru contrabandă de țigări. Din fericire pentru ei, traficanții au fost achitați de acuzația de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat, acuzație care, dacă ar fi fost reținută în sarcina lor, le-ar fi adus ani grei de închisoare. Unul singur din toată gașca de traficanți, Marian Moroșanu, va face totuși închisoare, judecătorii ridicând suspendarea executării unei pedepse anterioare, primite în anul 2011, de opt luni de închisoare tot pentru contrabandă. Acesta va rămâne după gratii timp de trei ani. Judecătorii i-au condamnat pe cei 11 traficanți să achite suma de 76.435,94 lei din totalul de 85.444,94 lei taxe vamale, cu penalitățile și dobânzile aferente, începând cu data pronunțării hotărârii, până la achitarea integrală a sumei. În același timp, magistrații au ridicat sechestrul asigurator impus asupra unor bunuri ale inculpaților, fiind confiscate doar țigările netimbrate descoperite cu ocazia perchezițiilor de anul trecut. Sentința nu este definitivă, putând fi contestată la instanța superioară în termen de 10 zile de la comunicare.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: