Home » National » Iohannis: Acesta sunt eu, vorbesc mai puțin și îmi pasă. Sunt lucruri care mă nemulțumesc la acest Cabinet. Nu e Guvernul meu! Lucrurile bune, ascunse de cotidianul confuz

Iohannis: Acesta sunt eu, vorbesc mai puțin și îmi pasă. Sunt lucruri care mă nemulțumesc la acest Cabinet. Nu e Guvernul meu! Lucrurile bune, ascunse de cotidianul confuz

Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, luni, la Timișoara, că ține să explice câteva lucruri care au trezit ”vii discuții în spațiul public”, cum ar fi lipsa sa de comunicare, despre care a afirmat că s-a datorat dorinței de a aplana conflicte și de a ”construi consensul”. 

Președintele Klaus Iohannis s-a aflat, luni, la Timișoara, unde a deschis conferința intitulată ”Diaspora și prietenii săi” printr-un discurs ținut pe scena Operei Naționale din municipiu. În alocuțiunea sa, președintele a afirmat că va aborda, în premieră, mai multe teme, printre care și lipsa sa de comunicare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Ultima dată am fost la Timișoara pe 16 decembrie 2014, cu puțin timp înainte de a depune jurământul și a deveni efectiv președintele României. S-au scurs de atunci aproape 500 de zile și pentru că sunt într-un loc special unde s-a respirat prima dată aerul libertății vă rog să îmi permiteți să împărtășesc câteva gânduri personale pe care nu le-am spus public sau pe care le-am abordat doar tangențial. Când am devenit președinte am vorbit despre un nou proiect național și despre o schimbare de paradigmă. Despre o altfel de politică și despre un alt comportament al președintelui în raport cu legea fundamentală, cu celelalte instituții și mai ales în raport cu oamenii. Tocmai de aceea vreau să mă refer înainte de toate la câteva lucruri care au trezit de multe ori vii discuții în spațiul public”, a spus șeful statului.

El a precizat că a preferat în începutul mandatului său să lase faptele să vorbească de la sine, ceea ce a părut ca o ”absență din arenă”, însă i-a asigurat pe românii din țară și străinătate că ”președintele lor îi vede, îi aude și le cunoaște problemele”.

”Am preferat, pentru a nu deschide fronturi și falii, pentru a nu genera tensiuni de la nivelul funcției prezidențiale, să ‘las de la mine’, cum se spune, și să nu răspund provocărilor. Am crezut întotdeauna că e mai bine să vorbească acțiunile și faptele mele și că Președintele trebuie să fie un factor de echilibru cât mai puternic. A ieși din sfera senzaționalului cotidian înseamnă, în opinia mea, ca Președintele să nu întrețină dispute și să nu alunece în polemici. A construi consensul înseamnă deseori să aplanezi conflicte, iar acest lucru a părut, poate, ca o absență din arenă. Ceea ce am dorit să fie o dovadă de normalitate, unii au interpretat ca lipsă de implicare.Vă asigur, însă, că nu este. Vreau să le transmit de aici, de la această tribună românilor din țară și din străinătate că președintele lor îi vede, îi aude și le cunoaște problemele”, a subliniat Iohannis.

El a adăugat că va rămâne un mediator și va trata cu seriozitate orice acțiune a sa ca președinte al României.

”Sunt și voi rămâne un președinte mediator și implicat, iar determinarea mea de a duce programul până la capăt este la fel de fermă ca în prima zi de mandat. Am spus mereu că vreau să redau funcției de președinte prestanța pe care Constituția și statutul le revendică. Deci o schimbare de practică și un alt mod de lucru. Aici nu am făcut niciun fel de rabat. Seriozitate și respect a fost modul în care am tratat orice acțiune a mea de președinte. Acesta sunt eu, vorbesc mai puțin. Vorbesc mai puțin și îmi pasă, îmi pasă cum arată această țară, cum ne respectăm pe noi înșine în interior și cum suntem priviți în afară. Cu cât reprezentantul unui stat e mai serios și mai responsabil în relația cu partenerii săi externi, câ atât mai mult națiunea sa va avea de câștigat. Președintele nu se reprezintă pe sine, ci îi reprezintă pe cei care l-au ales”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Iohannis: Sunt lucruri care mă nemulțumesc la acest Cabinet. Nu e Guvernul meu!

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat într-un discurs ținut la Timișoara că sunt unele lucruri care îl nemuțumesc la actualul Guvern, însă acest Guvern nu este al lui, iar ”vremea în care președintele lua locul premierului a trecut”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Vremea în care președintele lua locul premierul a trecut. Asta nu înseamnă că, în calitate de mediator, nu voi interveni atunci când e cazul. Am făcut-o, o voi face și mă voi implica pe subiecte majore care afectează bunăstare și viața oamenilor sau bunul mers al țării. Sunt lucruri care mă nemulțumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolvă pe scena publică. Unii au vorbit despre acest Guvern ca și cum ar fi al meu. Nu e Guvernul meu! Acest Guvern a fost o soluție, până la alegerile din toamna acestui an generată de o situație de criză și la care au subscris toate partidele politice. Este Guvernul României. Și tocmai, în perspectiva acestor alegeri, cred că a venit vremea programelor, a competiției și a asumării politice pe care aștept să le văd de la partidele politice”, a subliniat Iohannis.

El a afirmat că în timpul mandatului său românii nu mai asistă la ”războaie zilnice întrepreședinte și prim-ministru”, ceea ce demonstrează că instituțiile pot lucra împreună.

”O stare de spirit și un climat social se schimbă în ani. Totuși, cred că realizăm cu toții că nu mai avem zilnic războaie între președinte și prim-ministru, nu se mai duc războaie împotriva unor instituții întregi și nu se mai inventează conflicte într-un joc politic de conjunctură. Am arătat că putem lucra împreună: Guvern, partide, instituții, societate civilă, patronate, sindicate, pentru a crea acel climat social în care să evoluăm normal și predictibil. Există ceva mai mult calm, mai multă înțelegere, păstrând însă dezbaterea și concurența pe scena politică”, a afirmat Iohannis.

Președintele României a ținut să îi asigure pe cei care îi prevăd un mandat scurt că intenționează să îl ducă la capăt.

”Mă uit cu un oarecare amuzament la aceia care, neavând teme de atac consistente, parazitează dezbaterea publică prezicând-mi un final anticipat al mandatului. Eu le spun de pe acum să nu își facă Eu le spun de pe-acum să nu-și facă iluzii și să nu mizeze pe așa ceva. Am mai trăit asta și când am devenit primar. Mulți îmi preziceau un final timpuriu din politică și am plecat din funcția de primar după 15 ani și patru mandate ca să devin Președintele României. Vă asigur așadar că îmi voi duce proiectul de țară la bun sfârșit, nu pentru mine, ci pentru cetățenii româniei pe care am privilegiul să-i reprezint”, a conchis Iohannis.

Iohannis: Știu de unde vin cele mai puternice atacuri. Lucrurile bune, ascunse de cotidianul confuz

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, luni, într-un discurs rostit la Timișoara, că știe de un vin ”cele mai puternice atacuri” la adresa sa, că ”rezistența și teama la nou” sunt mari în interiorul sistemului și că schimbările pozitive sunt ascunse din cauza ”cotidianului confuz”.

Iohannis a afirmat pe scena Operei Naționale din Timișoara, unde a susținut un discurs în fața câtorva sute de spectatori prezenți la deschiderea conferințelor ”Diaspora și prietenii săi”. El a susținut că sunt unii care au așteptat ca după preluarea mandatului său ”să se schimbe totul în bine”, însă temerea de schimbare este încă mare în interiorul sistemului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”În fine, să vorbim puțin și despre așteptări. Poate unii s-au așteptat ca imediat după preluarea mandatului de președinte să se schimbe totul în bine. Sunt lucruri care s-au schimbat și sunt lucruri care se vor schimba doar în timp. Ce ne oprește să împlinim mai repede această schimbare este rezistența și teama de nou, care adesea sunt mari în interiorul sistemului. Pentru mine, aceasta este cu siguranță o temă de readus în prezent, de repus în discuția societății. Știu de unde vin cele mai puternice atacuri la adresa mea. Dar ele nu sunt atacuri împotriva persoanei mele, ci reacții la normalizarea și echilibrarea societății. Nu sunt nici pe departe speriat sau descurajat”, a spus Iohannis.

El a adăugat că lucrurile bune, cum ar fi faptul că România este un furnizor de securitate și un partener credibil în lume, sunt ascunse din cauza ”cotidianului confuz”.

”Cred că e bine, măcar din când în când, să vedem și lucrurile bune și să generăm un pic de optimism social. Sunt în România de astăzi câteva realități cu care ne-am obișnuit și care ne par primite de-a gata. Dar nu sunt, le-am obținut cu efort și nu le mai vedem din cauza cotidianului confuz și din ce în ce mai alert. România e astăzi o țară sigură, un furnizor de securitate și stabilitate democratică și un partener credibil în lume. Suntem membri ai Uniunii Europene, suntem membri ai celei mai puternice alianțe militare din istorie – NATO, avem un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. România este o țară sigură, cu libertăți respectate și cu mari șanse de a recupera decalajele, o țară cu o economie care se mișcă bine”, a subliniat Iohannis.

Președintele României a recunoscut că mai există foarte multe probleme, însă unele nu vor fi rezolvate de această generație.

”Da, avem, ca orice stat din această parte de lume, foarte multe probleme. Unele sunt istorice și nici generația noastră nu le va rezolva, altele țin de abilitățile noastre de a găsi soluțiile potrivite. Am reușit într-un an și jumătate să facem din domeniul statului de drept și independenței justiției un exemplu de bune practici în regiune. În domeniul securității naționale, am asumat două proiecte mari și foarte importante. Am pus bazele solide și serioase ale unei creșteri a bugetului Apărării până la cel puțin 2% din PIB, cu toate partidele parlamentare, printr-un consens. Partenerii noștri europeni și euro-atlantici apreciază progresele noastre și suntem priviți cu multă încredere în actualul context geopolitic. De asemenea, conform atribuțiilor mele constituționale, am promovat Strategia Națională de Apărare a României, un document fundamental, care este astăzi o bornă de hotar în domeniu. Nu în ultimul rând, proiectul ‘România educată’ prinde rădăcini și arată tuturor cât de importante sunt dialogul și acordul în acțiuni, cu rezultate măsurabile în viitorul apropiat. Cred că prin lansarea acestui proiect, care este acum la nivel de dezbateri regionale, am scos acest domeniu din zona bunelor intenții niciodată concretizate și l-am reașezat pe agenda publică și instituțională. Și suntem abia la început”, a concluzionat Klaus Iohannis.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: