Home » National » Cum se toacă banii din programele de sănătate: medicamente pentru morți și achiziții ilegale

Cum se toacă banii din programele de sănătate: medicamente pentru morți și achiziții ilegale

Rețete medicale în valoare de 3.551.000 de lei au fost eliberate de către medici fără specializarea necesară, potrivit Raportului Curții de Conturi privind evaluarea performanțelor unor Programe Naționale de Sănătate derulate în perioada 2012-2014 la Ministerul Sănătății și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

e asemenea, CNAS a validat eliberarea de medicamente în valoare de 63.000 de lei, pentru pacienți care erau decedați la data eliberării din farmacii a respectivelor medicamente. În același document se arată și faptul că unitățile sanitare au achiziționat materiale sanitare și medicamente peste stocurile necesare și că prețurile de achiziție au fost diferite de la o unitate la alta, deși produsele proveneau de la același furnizor. Raportul Curții de Conturi menționează și lipsa de implicare a Ministerului Sănătății în ceea ce privește controlul implementării Programelor Naționale de Sănătate pentru diabet și boli rare, deși aceasta este una dintre principalele atribuții ale sale. În total, cheltuielile nejustificate se ridică la 9.424.000 de lei, informează Gândul.

Raportul Curții de Conturi pentru perioada 2012-2014, întocmit în urma analizării activității Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a unui număr de 21 de Case Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), în cadrul programului național de diabet zaharat, arată că în perioada 2012-2014 au apărut cheltuieli nelegale în valoare estimată de 9.424.000 lei.

Astfel, medici care nu beneficiază de specializarea necesară prescrierii de rețete pentru afecțiuni diabetice au eliberat rețete în valoare de aproximativ 3.551.000 de lei.

Aceste rețete au fost validate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), contrar legii.

Mai mult, de la 1 ianuarie 2012 și până la 31 decembrie 2014, CAS a validat eliberarea de medicamente de către farmaciile cu circuit deschis, pe numele a 71 de pacienți care figurau decedați în statistici. Valoarea respectivelor medicamente s-a ridicat la 63.000 de lei. Deși medicii au prescris pastilele atunci când pacienții erau în viață, ele au ieșit din farmacii în baza rețetelor după data decesului.

De asemenea, aceeași procedură a fost aplicată și în cazul a 139 de pacienți pentru care s-au eliberat medicamente în valoare de 33.000 de lei folosindu-se de numele pacienților care figurau decedați la data prescrierii.

În ceea ce privește pacienții incluși în Programul național de diabet zaharat, pentru 1.242 dintre ei au fost emise și eliberate prescripții medicale în valoare de aproximativ 452.000 de lei, în perioada în care aceștia figurau ca fiind internați în spital. Acest lucru este ilegat, având în vedere că legislația în vigoare precizează că un pacient nu poate beneficia în același timp de tratament intraspitalicesc și de servicii medicale din ambulatoriu, pentru care este nevoie de prescripție medicală.

Dacă ne referim la procedura de acordare a rețetelor pentru persoanele care suferă de afecțiuni diabetice, potrivit căreia pacienții trebuie să treacă periodic pe la comisiile de specializare pentru a se putea începe sau continua un anumit tratament, acest procedeu nu a fost respectat. Astfel, s-au eliberat prescripții medicale în valoare de 5.325.000 de lei fără ca pacientul să treacă pe la aceste comisii.

Sursa; mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: