Home » Social » „Mozaic social”, proiect mic, dar cu efecte sociale benefice

„Mozaic social”, proiect mic, dar cu efecte sociale benefice

de Marian MOCANU

Asociația ”Iris” Vaslui, în parteneriat cu Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA a finalizat un poiect de informare și sensibilizare a comunităților cu privire la discriminare și efectele acesteia. Este un bun exemplu cum, cu fonduri relativ puține, se pot obține rezultate spectaculoase, cel puțin din punct de vedere al percepției tinerilor asupra societății și a persoanelor ce fac parte din grupuri vulnerabile.

proiect mozaic social (1)În martie anul trecut, Asociația Iris Vaslui demara un proiect, „Mozaic Social”, de educare a elevilor din școlile și liceele vasluiene cu privire la HIV/SIDA și discriminarea persoanelor seropozitive. Având o finanțare mică, de doar 14.869 euro, primită prin de la statul norvegian, rezultatele acestui proiect au depășit orice așteptări. Sloganul proiectului, „Eu, tu, noi. Include și toleranță în obiceiurile tale zilnice!” este elocvent în ceea ce privește activitățile desfășurate în cadrul proiectului.

„Inițial, ne propuneam să facem o informare despre discriminare și comportamentele dezirabile despre combaterea discriminării într-un număr de 15 unități de învățământ din județul Vaslui, având drept public țintă circa 1.240 de elevi. Răspunsul primit din partea tinerilor, și solicitările venite și de la alte școli sau licee ne-au determinat să mărim numărul instituțiilor la 20, fiind cuprinși în program circa 1.400 elevi. Elevii s-au arătat foarte interesați de problemele legate de discriminarea persoanelor din cadrul grupurilor vulnerabile, și nu vorbim aici doar de persoanele seropozitive. Prin întrebările adresate, tinerii au arătat că au o adevărată sete de informare cu privire la problematicile sociale. Pot spune că acest proiect ne-a adus multe satisfacții și ne-a dat și pe viitor teme pentru alte proiecte pe care sperăm să le dezvoltăm la nivelul comunităților locale”, a declarat Lenuța Năstuț, președinta Asociației Iris și managerul proiectului.

Inițial, în acest program de informare a tinerilor au fost cuprinse liceele și Școala Gimnazială „Constantin Parfene” din municipiul Vaslui, liceele bârlădene „Gh. Roșca Codreanu”, „Mihai Eminescu” și „ Al. I Cuza”, precum și licee și școli din Zorleni, Codăești, Fălciu, Vetrișoaia sau Puiești. Ulterior, și-au exprimat dorința de a participa și alte unități, precum Liceul „Cuza Vodă” din Huși, Liceul „Nicolae Iorga” din Negrești, sau școli gimnaziale din Văleni sau Muntenii de Jos.

Prezent la închiderea proiectului, Petre Iulian, președintele Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, a avut doar cuvinte de laudă cu privire la felul în care a fost finalizat acest proiect: „Este o mândrie să vedem că o asociație membră a federației noastre reușește să ducă la bun sfârșit un proiect atât de amplu și de o mare însemnătate pentru comunitățile locale, realizat cu fonduri atât de modeste, iar acest lucru este un model pentru celelalte asociații”.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: