Home » Social » Sprijin norvegian pentru copiii rromi din Bârlad

Sprijin norvegian pentru copiii rromi din Bârlad

Pe 30 aprilie se va încheia proiectul „Sprijin pentru educația copiilor rromi defavorizați”. Ieri, 26 aprilie, reprezentanții Asociației „Inima Reginei” și cei ai partenerilor lor de la Asociația pentru Dezvoltare Continuă AD Plus Iași au organizat o conferință de presă pentru a face cunoscut impactul pe care acest proiect l-a avut în rândul beneficiarilor.

Proiect rromi 2Am reușit să oferim servicii unui număr mai mare de copii față de cel pe care ni l-am propus inițial. Au beneficiat, în cele din urmă, de programul tip grădiniță 24 de copii rromi de vârstă preșcolară, iar 36 de elevi din clasele I-IV au participat la programul de tip after-school, nouă elevi de gimnaziu au făcut parte dintr-un program de mentorat în vederea pregătirii pentru școală, iar alți nouă copii cu probleme neuro-psihice au beneficiat de activități de psihoterapie. De asemnea, nouă familii de etnie rromă au participat la un program de consiliere în vederea îmbunătățirii vieții copiilor lor”, a declarat Monica Ghenghea, reprezentanta Asociației pentru Dezvoltare Continuă AD Plus Iași.

Proiectul care se încheie zilele acestea a urmărit creșterea capacității organizaționale a Asociației „Inima Reginei” de a oferi servicii sociale specializate pentru 50 de copii rromi vulnerabili din comunitatea izolată din strada Căpitan Grigore Ignat nr. 30 Bârlad. Parteneriatul cu asociația ieșeană a fost de bun augur. Proiectul „Sprijin pentru educația copiilor rromi defavorizați” a fost finanțat prin garnturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG din România – componenta Servicii sociale și de bază și s-a desfășurat pe o perioadă de 14 luni, cu un buget inițial de aproximativ 72.800 de lei. Echipa de implementare a proiectului a fost formată de un manager de proiect, doi învățători, un educator, un instructor de abilități practice, un psiholog, un mediator școlar, un instructor muzical, cinci mentori și un kinetoterapeut.

Astfel de proiecte sunt vitale pentru comunitățile de rromi, pentru copii în special. Ajută la reducerea abandonului școlar, la îmbunătățirea rezultatelor școlare prin participarea la programul after-school și, de ce nu, la schimbarea mentalității părinților în privința importanței frecventării școlii de către copiii lor. Mulțumim Primăriei, care ne-a pus la dispoziție, de la început, un spațiu, a asigurat încălzirea cu lemne și a plătit toate utilitățile”, a declarat medicul Adriana Tunaru, președinta Asociației „Inima Reginei”.

Astfel de activități, similare cu cele ale proiectului care se încheie luna aceasta, au fost organizate din 2011 la Bârlad, pentru comunitatea rromă. „Inima Reginei” a obținut o finanțare de Rroma Education Found, apoi de la guvernul Elveției și recent de la guvernul norvegian. Din păcate, proiectul nu mai poate continua din lipsa identificării unor noi fonduri. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

One comment

  1. Call Barnevernet to take them!