Home » Social » Sprijin pentru comunitatea românească din Ucraina!

Sprijin pentru comunitatea românească din Ucraina!

de Răzvan CĂLIN

Asociația umanitară ”New Chance” din Bârlad derulează un proiect care vizează sprijinirea comunității de români din Ucraina.

Recent, Asociația umanitară ”New Chance” din Bârlad a demarat un parteneriat cu Uniunea Regională din Transcarpatia ”Dacia” din Ucraina care urmărește, în principal, susținerea comunității de români din această zonă. Marius Vâlsan, directorul executiv al ”New Chance” Bârlad, a efectuat la sfârșitul săptămânii trecute o vizită de lucru în două localități din această zonă a Ucrainei, aflată la granița cu România: Slatina și Apșa de Jos.

”Sunt două localități locuite cu preponderență de români de sute sau chiar mii de ani. Vorbim de o zonă, aflată acum pe teritoriul Ucrainei, dar care din vremuri străvechi a fost locuită de o populație formată în marea majoritate de etnici români. Sunt niște comunități foarte vechi de români, mândri de originea lor și care țin foarte mult la identitatea lor ca neam, la trecutul și istoria lor. Am fost invitați să facem o scurtă vizită de către domnul Ion Botoș, cel care este fondatorul Muzeului de Istorie și Etnografie al Românilor din Transcarpatia, situat în Apșa de Jos. Bineînțeles că am vizitat și acest important edificiu cultural. În principal, ne propunem să întindem o mână de ajutor românilor de aici pe linie de educație, de prezervarea valorilor tradiționale, de menținere a identității naționale etc. Vom încerca, pe viitor, să derulăm acțiuni comune care să ofere românilor din această zonă un acces mai facil pentru cei care vor să se instruiască și să se perfecționeze în sistemul de educație din România. Suntem, deocamdată, la început de drum, dar intenționăm să punem în aplicare proiecte cât mai interesante și utile pentru frații noștri din Transcarpatia”, ne-a declarat Vâlsan, șeful ”New Chance” Bârlad.

În perioada următoare, vor mai urma vizite în această regiune locuită de români din Ucraina, dar este posibil ca un schimb de experiență să se deruleze chiar și la Bârlad.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: