Home » Administratie » Eu unde votez?

Eu unde votez?

de Marian MOCANU

Biroul Electoral de Circumscripție Județeană Vaslui a lămurit problema locuitorilor din satul Florești, care vor vota la comuna Poienești, și nu la comuna Alexandru Vlahuță, așa cum au în buletin. Jurisdicția satului Florești a fost rezolvată în instanță în aprilie 2015, când Curtea de Apel Iași a lămurit definitiv situația: Floreștiul aparține de Poienești!

Alegătorii din satul Florești din județul Vaslui aveau o mare dilemă: cu cine vor vota? Legal, ei țin de Poienești și vor alege primarul acelei comune, însă în buletine sunt trecuți ca aparținând comunei vecine, Alexandru Vlahuță. Problema a fost pusă în atenția Biroului Electoral de Circumscripție Județeană Vaslui care a decis: floreștenii vor decide asupra primarului și consilierilor comunei Poienești!

„Alegătorii pe ale căror acte de identitate figurează mențiunea domiciliului în satul Florești, comuna Alexandru Vlahuță, județul Vaslui, își vor exercita dreptul de vot pentru alegerea autorităților locale ale comunei Poienești”, se arată în adresa Biroului Electoral Central din 18 aprilie.

Povestea satului cu 650 de locuitori care aparțineau de două primării este veche. Conform Legii 2/1968, a împărțirii teritoriale a României, satul Florești aparținea de comuna Poienești. După Revoluție, la aplicarea legilor fondului funciar, cineva, fără vreo bază legală, a trecut Florești la comuna vecină, Alexandru Vlahuță, de a cărui centru administrativ sunt mai apropiați. Ulterior, au urmat certuri între cele două administrații, ambele cerând ca taxele și impozitele locale să fie plătite de floreșteni la bugetul propriu. O altă miză o reprezintă mănăstirea istorică din zonă, punct important de atracție turistică, pentru care puteau fi accesate fonduri pentru reabilitarea infrastructurii. În 2005, a fost organizat chiar un referendum, la care floreștenii au votat în mod covârșitor pentru alipirea la comuna Alexandru Vlahuță, dar care însă nu a fost validat, dat fiind că restul locuitorilor din Poienești nu s-au prezentat la vot! Ulterior, Gheorghe Poede, primarul din Poienești, a câștigat în instanță, la Curtea de Apel Iași, printr-o sentință definitivă, administrarea satului și predarea, de către comuna Vlahuță, a arhivei care privește pe locuitorii din Florești.

La alegerile locale din iunie floreștenii vor alege, pentru prima dată după 25 de ani, primarul din Poienești, chiar dacă buletinele lor atestă încă că locuiesc în comuna Alexandru Vlahuță!

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: