Home » National » Executie la PSD: Zgonea a fost exclus din partid, cu vot in unanimitate: „O decizie profund nedreapta, mi-am amintit de inchizitie. In loc sa plece Dragnea, plec eu”

Executie la PSD: Zgonea a fost exclus din partid, cu vot in unanimitate: „O decizie profund nedreapta, mi-am amintit de inchizitie. In loc sa plece Dragnea, plec eu”

Comitetul Executiv National al PSD a decis in unanimitate sa il excluda din partid pe Valeriu Zgonea, presedintelui executiv al PSD si presedintele Camerei Deputatilor, pentru ca a fost singurul care a sugerat, vineri, ca Liviu Dragnea trebuie sa se retraga dupa condamnarea definitiva de doi ani cu suspendare in dosarul Referendumul. Semnalul acestei sedinte a fost dat de declaratia facuta de Dragnea la intrarea in sala de sedinta: intrebat daca mai poate face echipa cu Zgonea in acest moment, Dragnea a raspuns: „Categoric nu”.

Ulterior insa, Dragnea a dorit sa atraga atentia asupra faptului ca nu a intervenit in aceasta decizie si ca la momentul votului a iesit din sala.

Zgonea a spus clar ca nu isi va da demisia din fruntea Camerei Deputatilor si isi va duce mandatul pana la capat, astfel ca deputatii PSD trebuie sa faca demersul de revocare: sa faca propunerea procedurala din partea grupului parlamentar, care merge la Biroul Permanent si apoi la vot in plen.

Dupa ce toate declaratiile au fost spuse si „executia” lui Zgonea finalizata, Dragnea a raspuns si intrebarii „ati mancat vreodata antilopa?” (referire la metafora lui Zgonea) si a explicat cum se gateste vanatul si cat se lasa carnea la fezandat, inainte de a ura un „Paste linistit”, plus „Binele va invinge si Doamne ajuta!”.

Principalele momente si declaratii ale zilei:

UPDATE 16.07 Declaratii Liviu Dragnea:

  • „Ati aflat bineinteles deciziile adoptate azi la nivelul CExN. Pentru mine personal este o zi destul de trista, pentru ca este vorba despre excluderea unui coleg, am sperat sa nu se ajunga aici.
  • Si ieri si azi am avut discutii cu mare parte dintre membrii CExN, eu i-am indemnat la o solutie moderata care sa fie adoptata azi. Decizia a fost una destul de transanta.
  • Asta m-a si determinat, cand au inceput discutiile privind o hotarare in privinta lui Valeriu Zgonea, eu am iesit din sala, n-am vrut sa influentez in niciun fel.
  • Cineva transmitea in multe locuri ca PSD este un monstru politic care are ca scop distrugerea institutiilor statului si doar Mihai Viteazu se opunea acestui demers. PSD va ramane in continuare acelasi partid responsabil. Toate angajamentele luate vor fi respectate in continuare.
  • Astazi PSD a aratat ceea ce orice partid trebuie sa arate, ca deciziile care privesc destinul partidului trebuie luate in interiorul acestuia. Imi pare rau de aceasta situatie, dar este o decizie ce va fi respectata incepand de azi.
  • Victor Ponta este pregatit pentru multe functii, toate functiile. Nu i-am propus lui Victor Ponta sefia Camerei Deputatilor. (raspuns la o intrebare in acest sens, dupa ce a fost vehiculat numele lui Ponta ca succesorul lui Zgonea)
  • In primul Birou Politic National de dupa Paste vom lua o decizie politica cu privire la cine va fi succesorul (lui Zgonea la presedintia Camerei). In mod firesc, acea pozitie se va elibera.
  • Astazi nu s-a discutat despre niciun fel de propunere (pentru sefia Camerei, n.r.)
  • Despre o eventuala revenire a lui Zgonea in PSD: Nu stiu, mi-e greu sa fac aprecieri vizavi de dumnealui. Ieri, cativa colegi mi-au transmis din partea dumnealui ca ar dori sa-si ceara scuze. V-am zis, nu am nimic personal.”

Amintim ca Zgonea a fost desemnat, la Congresul PSD din octombrie anul trecut cand a fost ales Dragnea presedinte (a fost singurul candidat), presedintele executiv, numarul doi in partid, in ciuda faptului ca in iulie in acelasi an Zgonea a criticat dur conducerea partidului intr-un interviu pentru Associated Press. „Suntem intr-o situatie de criza, cu un lider inculpat si un adjunct condamnat”, a spus Zgonea, referindu-se la Victor Ponta si Liviu Dragnea, la o zi dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului, sedinta in care Ponta si-a anuntat oficial retragerea si la conducerea interimara a venit Rovana Plumb.

Intrebat de ce a facut tandem la Congres cu Zgonea, Dragnea a declarat miercuri: „Atunci am crezut ca e bine.”

UPDATE 16.05: Presedintele Comisiei de integritate a partidului, Florin Iordache, a prezentat cele doua voturi date in cadrul sedintei:

„Comisia nationala de integritate a prezentat un raport privind codul de integritate – presedintele Liviu Dragnea, prin atitudine, prin comportament si prin tot ceea ce a insemnat activitatea dumnealui nu a incalcat in niciun fel prevederile codului de integritate si, in aceste conditii, printr-un vot al Comitetului Executiv National, cu 71 voturi pentru si unul impotriva s-a hotarat mentinerea sprijinului politic pentru Liviu Dragnea.

A doua hotarare, tinand cont de ultimele evolutii din aceasta perioada, de declaratiile, actiunile, pozitiile publice ale presedintelui executiv Valeriu Zgonea, in urma dezbaterilor, a ascultarii punctului de vedere al dumnealui, la un vot la care presedintele nu a participat, in unanimitate s-a hotarat excluderea din partid a presedintelui executiv”

UPDATE 15.37
Valeriu Zgonea: „Am asistat astazi la o decizie profund nedreapta. In loc sa plece el (Dragnea, n.r.), plec eu. Asta e decizia lor, am acceptat-o, nu comentez”

Principalele declaratii ale lui Zgonea:

  • „E o zi foarte importanta pentru viata mea. Am asistat la o decizie profund nedreapta, mi-am amintit de inchizitie – daca exprimi o opinie esti automat condamnat.
  • Raman atasat valorilor social-democrate.
  • Am acceptat decizia lor, nu comentez. Am exprimat o opinie, ca liderii nu trebuie sa transfere povara problemelor lor asupra membrilor.
  • Ma voi abtine de la alte comentarii.
  • In loc sa plece el, plec eu. Asta este decizia ma supun.
  • Nu am inteles unde avem in statut sanctionarea delictului de opinie.
  • Ma uitam aseara la un documentar despre antilopele gnu care trec peste un rau. Masculul alfa sare in rau si fara, sa gandesca, sar toate femelele dupa masculul alfa. Insa acel rau este plin de crocodili. Asa este si PSD- ul astazi. Scapa cine poate.
  • Am atras atentia ca vulnerabilizam tot partidul si miile de candidati.
  • Intrebat daca demisioneaza din functia de presedinte al Camerei Deptuatilor: Procedurile parlamentare…cand iti asumi responsabilitatea, iti asumi pana la capat
  • Eu imi duc mandatul pana la capat respectand regulamentul si constitutia.
  • Nu ma inscriu intr-un nou partid.
  • Nu regret deciziile si lucrurile pe care le spun.”


UPDATE 15.18 Zgonea a fost exclus din PSD. Votul a fost unanim, potrivit unor surse din sedinta.

UPDATE 14.44
Potrivit unor surse din sedinta, Catalin Radulescu a cerut excluderea din partid a lui Zgonea. (Radulescu este cel care i-a cerut cel mai vocal demisia lui Zgonea dupa ziua de vineri – n.r.)

UPDATE Liviu Dragnea a primit votul de incredere al colegilor din CEx, cu exceptia lui Zgonea, potrivit stiripesurse.ro.

***

Semnalul acestei sedinte a fost dat de declaratia facuta de Dragnea la intrarea in sala de sedinta: intrebat daca mai poate face echipa cu Zgonea in acest moment, Dragnea a raspuns: „Categoric nu”.

Pe de alta parte, Dragnea a precizat ca nu vrea sa mai intervina in deciziile colegilor din CEx: „De data asta nu o sa mai am u cuvant, o sa las CEx sa faca ce simte”, a spus el jurnalisilor.

Dragnea a mai subliniat ca „PSD are dreptul sa isi aleaga liderii in interior, nu sub presiunea altcuiva”, facand astfel trimitere pozitia presedintelui Klaus Iohannis care i-a cerut sa se retraga, pozitie pe care Dragnea a criticat-o si la Antena3, numind-o neconstitutionala si spunand ca s-a simtit dezamagit.

„Astazi vor fi mai multe voturi” a mai spus Dragnea. Se va da un vot in cazul lui Zgonea, care ar putea fi suspendat sau exclus, dar si in cazul sau, pentru ca membrii CEx sa isi arata sustinerea pentru liderul partidului.

„Exista o prevedere statuata in care oricand CExN poate mentine sau retrage sprijinul politic pentru fiecare membru din Biroul Permanent National”, a explicat el.

Primul care a venit la sedinta a fost chiar Valeriu Zgonea, cel care a declarat doar ca este „un om de cuvant” care isi „mentine linia”, lasand la mana colegilor din CEx o decizie in cazul sau, fara ca el sa faca un pas in lateral asa cum se sugerase.

La sedinta participa si Claudiu Manda, presedintele organizatiei PSD Dolj, care, desi este finul lui Zgonea, a declarat ca acesta a gresit criticandu-l pe Dragnea: „Si eu sunt suparat pe declaratiile dlui Zgonea” a spus Manda, care i-a luat apararea lui Dragnea in privinta condamnarii. Manda a spus insa ca se va abtine in sedinta.

Si presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, s-a exprimat, pe blogul sau personal insa, facand un apel la calm „intr-un moment delicat pentru partid”. Desi in postarea sa are cuvinte bune atat pentru Dragnea cat si pentru Zgonea, Iliescu declarase marti pentru Digi 24 ca Zgonea nu are nicio autoritate in partid si s-a comportat necolegial.

Mesajul lui Iliescu:

„Dragi prieteni, membri ai Comitetului Executiv National

Ma adresez dumneavoastra intr-un moment pe care il consider delicat pentru partid. Considerati acest mesaj drept expresia ingrijorarii mele, ingrijorare determinata de evolutiile la varful partidului. Esenta acestui mesaj este un apel la unitate si continuitate in PSD. Sa nu repetam greseli ale trecutului, care ne-au costat.

Inainte de orice, partidul are responsabilitati atat fata de membrii si simpatizantii sai, de oamenii de stanga din Romania, cat si fata de toti cetatenii.

Trebuie sa-si faca datoria, nu sa se piarda in lupte pentru putere, care nu au nicio miza pentru romani.

Stiti foarte bine ca nu sunt adeptul excluderilor si al altor masuri de forta. Ele ne-au facut mult rau. Daca apelam si acum la asa ceva, nu vom rezolva nimic.

Reamintesc faptul ca si presedintele partidului, si presedintele sau executiv au fost alesi de membrii de partid, respectiv de delegatii la Congres, pentru ceea ce au facut pentru partid. Domnul Liviu Dragnea a dat masura capacitatilor sale de organizator in anii care s-au scurs de la venirea sa in partid. I-am transmis, vineri, dupa anuntarea sentintei, faptul ca am considerat si consider lipsita de sens condamnarea sa. Domnul Valeriu Zgonea a venit in PSD in anii in care eram in opozitie, in urma cu doua decenii, si imi amintesc de entuziasmul cu care isi asuma raspunderi si lucra in folosul partidului.

Nu este de folos nimanui conflictul acesta. PSD trebuie sa se concentreze pe campania pentru alegerile locale, unde avem ceva de demonstrat: ca suntem partidul cu un program coerent de guvernare locala, pentru prosperitatea comunitatilor locale. Este timp, dupa alegeri, pentru o analiza aprofundata a situatiei din partid.

Inchei reiterand apelul meu la calm si la responsabilitate.”

Sursa: hotnews.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: