Home » Administratie » Jale pe șantierele din județ. 16 sancțiuni date de Inspecția Muncii, la șase firme de construcții, pentru nerespectarea securității angajaților

Jale pe șantierele din județ. 16 sancțiuni date de Inspecția Muncii, la șase firme de construcții, pentru nerespectarea securității angajaților

Un număr de 16 sancțiuni au fost aplicate de Inspecția Muncii la șase firme de construcții controlate, în ultima săptămână, după ce au fost constatate numeroase deficiențe în privința asigurării condițiilor necesare pentru angajați pe linia securității muncii.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a sancționat șase firme de construcții verificate, în ultima săptămână, în cadrul unei campanii pe linia sănătății și securității în muncă. Pe lângă cele 15 avertismente, inspectorii au aplicat unui angajator și o amendă de 7.000 de lei. De asemenea, pe timpul controalelor, a fost dispusă și oprirea din funcțiune a trei echipamente de muncă ce puneau în pericol securitatea angajaților.

„Printre deficiențele organizatorice, s-a constatat folosirea de schele și scări necorespunzătoare, nerealizarea de către angajatori a evaluării riscurilor pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, neîntocmirea instrucțiunilor proprii de securitate și sănătate în muncă, precum și a planului de securitate și sănătate în muncă pe șantierele temporare sau mobile. De asemenea, o parte dintre firmele controlate nu avea efectuate instruiri și controale medicale corespunzătoare a lucrătorilor”, a declarat inspectorul-șef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.

Tot în urma controalelor, inspectorii ITM au constatat și numeroase deficiențe de ordin tehnic, cum ar fi lipsa amenajărilor și dotărilor locului de muncă pentru prevenirea căderilor în gol și a altor pericole, neasigurarea măsurilor de protecție a lucrătorilor împotriva prăbușirii malurilor și utilizarea instalațiilor de ridicat nesupuse controalelor periodice. Nu în ultimul rând, s-a constatat că lucrările de demolare erau executate fără a avea proceduri corespunzătoare și fără asigurarea supravegherii acestora de către persoane competente. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: