Home » Social » Poftiți la miei!

Poftiți la miei!

de Răzvan CĂLIN

Bârlad și Huși sunt singurele localități din județ unde s-au înființat puncte provizorii de sacrificare miei cu ocazia sărbătorilor pascale.

La fel ca și în anii trecuți, Bârlad și Huși sunt singurele localități din județ unde Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a avizat înființarea unor puncte provizorii de sacrificare și comercializare a mieilor. Bineînțeles, acestea funcționează doar în perioada imediat premergătoare Sfintelor Sărbători de Paște, respectiv de luni 25 aprilie până sâmbătă 30 aprilie.

La Bârlad, edilii orașului au amenajat punctul de sacrificare miei în incinta Oborului de animale, funcționând zilnic în această perioadă în intervalul orar 7 – 17. După cummiei_barlad era și de așteptat, în primele trei zile proprietarii de oi care au venit la Bârlad nu s-au putut lăuda cu vânzări prea mari. Ca în fiecare an, ”bătălia” devine crâncenă abia de joi încolo, apogeul fiind atins chiar în ultima zi, adică sâmbătă.

pintilie_dan

Dan Pintilie

”Cam la fel se întâmplă în fiecare an, pentru că oamenii vor să cumpere cât mai aproape de Paște. Până în momentul de față (ieri, 27 aprilie, n.r.), nu s-au vândut mai mult de 18 – 20 de miei pe zi. Însă, de joi încolo ne așteptăm ca cererea să crească mult mai mult și automat și vânzările. Oricum, aici nu sunt admiși la comercializare decât miei care sunt înregistrați, marcați, au crotalele de rigoare, cu o trasabilitate clară și care sunt OK din toate punctele de vedere. Comercianții sau proprietarii de stâni care vin cu animale ce nu corespund acestor norme nu au ce căuta aici și le este interzis să-și vândă marfa. Sunt asigurate toate condițiile necesare pentru ca acest punct de sacrificare și comercializare să își poată desfășura activitatea în condițiile prevăzute de lege. Au fost amenajate inclusiv mici țarcuri, mici padocuri, unde sunt ținuți mieii”, ne-a declarat Dan Pintilie, medicul veterinar desemnat de DSVSA Vaslui să supervizeze activitatea punctului de sacrificare de la Bârlad.

Cel puțin ieri, la Bârlad mieii se vindeau cu 18 lei/kg, negociabil, însă, probabil, prețurile vor mai coborî în următoarele zile. Cât privește proveniența ”mărfii”, mieii oferiți spre vânzare proveneau de la stâni din comunele Băcani, Bogdănița, Bogdănești, Puiești și Perieni.

About Razvan Calin