Home » Administratie » Semnăturile de susținere, piatra de încercare pentru candidații la alegerile locale

Semnăturile de susținere, piatra de încercare pentru candidații la alegerile locale

de Marian MOCANU

Pentru unele partide politice, mai ales dintre cele noi, strângerea de semnături de susținere a candidaturilor la alegerile locale din iunie a fost o adevărată încercare. Chiar și partidele mari au avut probleme: în cazul PSD-ul de exemplu, multe din cele 12.151 semnături depuse la Biroul Electoral de Circumscripție Județean au fost anulate. Un candidat la primăria Vaslui a trebuit să depună semnături, altfel nu îndeplinea condițiile de acceptare a candidaturii.

Pentru a ajunge primari sau consilieri locali ori județeni, doritorii trebuie să depună un dosar la Birourile Electorale de Circumscripție, ce conține, printre altele, o listă de susținători. Numărul semnăturilor ce trebuiau depuse trebuiau să fie de minim 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul Electoral și pe listele electorale complementare, dar nu mai mic de 1.000 în cazul județelor. Pentru candidații la Consiliul Județean, numărul minim de semnături a fost stabilit la 3.864 alegători. În cazul Partidului Social Democrat, pentru susținerea candidaturilor propuse pentru consilieri județeni au fost depuse nu mai puțin de 12.151 semnături, de aproape trei ori mai multe decât minimul necesar. Cu toate acestea, la verificarea dosarului, candidaturile propuse din partea PSD erau cât pe ce să nu fie acceptate, pentru că multe dintre semnăturile de susținere nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege pentru a fi valabile.

„Verificând listele, se constată că unele rubrici la unii susținători nu sunt completate integral, sau anumite acorduri au fost tăiate; astfel că acești susținători nu au fost luați în calcul. Refăcând calculul din primul dosar, s-a constatat că sunt înregistrate minimul de 3.864 alegători”, se arată în hotărârea BEJ Vaslui. În afara semnăturilor anulate, au mai fost și alte omisiuni, în unele cazuri nefiind menționat locul completării, greșeli care însă nu au dus la nulitatea declarațiilor respective. În consecință, candidatura PSD la Consiliul Județean a fost acceptată.

Nu doar în cazul „județului” au fost probleme cu semnăturile de susținere. Ion Aionoaiei, candidatul Frontului Demnități și Identității Naționale la conducerea primărei Vaslui, a trebuit ca, după depunerea dosarului de candidatură, să mai vină de „acasă” cu voturi. Aionoaiei a depus inițial un dosar cu peste 650 de semnături, teoretic destule pentru ca candidatura sa să fie acceptată. Ulterior, la verificare, s-a constatat că nu sunt destule semnături de susținere valide, drept pentru care a fost depusă o listă suplimentară de semnături.

Depunerea candidaturilor s-a încheiat la ora 24 a zilei de marți, 26 aprilie.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: