Home » Sanatate » Noapte infernală pentru ambulanțierii din Vaslui!

Noapte infernală pentru ambulanțierii din Vaslui!

de Răzvan CĂLIN

În noaptea de 2/3 mai echipajele SAJ Vaslui au efectuat nu mai puțin de 12 curse către spitalele din Iasi. Cazurile transferat la clinicile ieșene au vizat atât adulți, cât și copii cu diferite afecțiuni grave.

Pentru ambulanțierii vasluieni vârful de sarcină din perioada sărbătorilor pascale a fost înregistrat în noaptea de 2/3 mai. Atunci, în decurs de doar 12 ore, echipajele Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Vaslui au înregistrat nu mai puțin de 12 cazuri grave care au necesitat transferul de urgență la clinicile de specialitate din Iași. Practic, putem spune că în noaptea de luni spre marți, ambulanțierii vasluieni au efectuat curse regulate către Iași, aproape la fel ca și firmele de transport public de călători.

Potrivit spuselor medicului Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui, cazurile ce au impus transferul la diferite unități spitalicești din Iași au fost înregistrate în intervalul orar 19 – 24. Cât privește spitalele unde au fost duși pacienții, lista a cuprins Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” și Spitalul clinic de urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” (Neurochirurgie).

ungureanu”Ca și tipologie a cazurilor transferate la Iași a fost vorba despre traumatisme (oameni cărora li sa făcut rău și au căzut lovindu-se cu capul de podea), crize comițiale, crize de epilepsie, infarct miocardic acut, insuficiență hepatică acută etc. Am avut și câteva cazuri de copii care au necesitat transferul la Iași, fie că au suferit fracturi sau alte afecțiuni. Situația în noaptea respectivă a fost extrem de tensionată, mai ales din cauza acestor cazuri ce au necesitat de urgență transferul la Iași. Vă dați seama că ne-ar fi trebuit 12 ambulanțe, ca să-i ducem pe toți odată la Iași. Lucru care, bineînțeles, nu s-a putut face. A trebuit să programăm fiecare cursă, în etape, astfel încât toată noaptea ambulanțele au bătut drum de Iași. A fost o noapte în care ne-au omorât aceste curse de Iași! Dincolo de costuri și oboseala echipajului, astfel de situații au un efect mult mai grav, căci reduc foarte mult capacitatea de intervenție a unităților noastre. Atât timp cât am mașini multe plecate la Iași, e foarte greu să faci față celorlalte solicitări. Dar, am reușit să ne descurcăm așa cum am putut, astfel că pe 3 mai, dimineață, undeva în jurul orei 9, am revenit din ultima cursă de transfer pentru Iași”, a declarat pentru Est News dr. Daniel Ungureanu.

Doi sinucigași în prima zi de Paște!

În rest cazuistica, per ansamblu, în cele trei zile de Paște a fost caracteristică acestei perioade. Cu o frecvență de puțin peste 100 de cazuri pe zi, ambulanțierii susțin că nu a fost ceva ieșit din comun față de alți ani (cu excepția situației de care am vorbit mai sus, din noaptea de 2/3 mai). Până ieri (3 mai), la orele amiezei, SAJ Vaslui a înregistrat aproximativ 250 de solicitări la nivelul întregului județ. Numărul cazurilor de tulburări digestive cauzate de mesele îmbelșugate de Paște a fost de 12, în timp ce alte 14 persoane s-au ”plimbat” cu ambulanța din cauza că erau ”afumați” bine (etilism acut, în limbajul de specialitate).

Ambulanțierii vasluieni au mai avut parte și de cazuri de suicid: într-una medicii au reușit să salveze persoana in extremis, iar în al doilea, din păcate, nu s-a mai putut face nimic. Amândouă s-au petrecut în cursul primei zile de Paște, respectiv 1 mai. Primul caz a fost sesizat în comuna Vutcani, unde o femeie în vârstă de 46 de ani a fost preluată de ambulanțieri de la Centrul de permanență din localitate. Femeia a fost adusă de familie la centrul medical din sat după ce aceasta a înghițit mai multe pastile. Se pare că femeia trecea printr-o depresie în ultima perioadă și duminică s-a decis brusc să-și pună capăt zilelor, înghițind mai toate pastilele pe care le-a găsit prin casă. La scurt timp după ce i s-a făcut rău, femeia a fost dusă la Centrul de permanență din Vutcani, de unde a fost preluată de ambulanțieri și transportată la Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad. În momentul de față, starea de sănătate a femeii este stabilă, fiind în afara oricărui pericol.

Cel de al doilea caz s-a petrecut în jurul orei 20.50, în satul Corni Albești, din comuna Costești. Un bărbat în vârstă de 39 de ani – Vasilică C. – și-a pus capăt zilelor spânzurându-se de un copac din curtea unuia dintre vecinii săi. Cel care a făcut macabra descoperire a fost chiar fratele său, în vârstă de 37 de ani, cel care de altfel a și sesizat autoritățile prin apelul unic de urgență 112. Deocamdată, nu se știe ce anume l-a împins pe bărbat să recurgă la acest gest extrem. Cert este că în luna octombrie a anului trecut el a mai încercat să-și ia viața de aceeași manieră, însă a fost salvat la timp de rudele sale. Trupul neînsuflețit a fost depus la Morga Vaslui, unde urmează a se efectua necropsia.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: