Home » National » Ministrul Sănătății: Sub 5% din teste au fost neconforme în ceea ce privește dezinfectanții. Folosirea unui produs Hexi Pharma la Institutul Oncologic din Cluj, suspendată

Ministrul Sănătății: Sub 5% din teste au fost neconforme în ceea ce privește dezinfectanții. Folosirea unui produs Hexi Pharma la Institutul Oncologic din Cluj, suspendată

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat miercuri că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitale, sub 5% au ieșit neconforme, în ceea ce privește eficacitatea dezinfectanților folosiți. 

Ministrul Sănătății Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că în total au fost recoltate 3.526 de probe din spitalele din România pentru a verifica eficacitatea dezinfectanților folosiți.

„Am ridicat 3.526 de probe, dintre acestea sub 5% sunt neconforme pentru diferite produse biocide testate. Acestă testare s-a făcut în laboratoarele unităților sanitare și ale DSP-ului”, a declarat ministrul Sănătății.

În total, peste 150 de probe au ieșit neconforme din punct de vedere al eficacității dezinfectanților. Ministrul a mai afirmat că s-au verificat suprafețele și modul în care se face procesul de dezinfecție, urmârindu-se dacă substanțele dezinfectante distrug microorganismele.

„Aceste teste se repetă și controalele au fost făcute în mod repetat în acest an. Ne punem problema unde apar testele neconforme. Am dispus să se ia toate măsurile, inclusiv care pot merge până la suspendarea folosirii substanțelor până la finalizarea anchetei”, a mai spus Achimaș.

Ministrul Sănătății a mai declarat că în acest moment „pacienții sunt în siguranță” și că marți a discutat cu premierul Dacian Cioloș pe care l-a informat „de toate aspectele care au apărut”.

Ministrul Sănătății: Folosirea unui produs Hexi Pharma la Institutul Oncologic din Cluj, suspendată

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat că la Institutul Oncologic din Cluj a fost suspendată folosirea unui biocid produs de Hexi Pharma, fiind una din cele 150 de probe neconforme.

Potrivit ministrului Sănătății, utilizarea biocidului a fost suspendată, fiind una din cele 150 de probe care au ieșit neconforme din cele 3.526 de probe recoltate din spitale în ultima săptămână.

Tot ministrul a declarat referitor la informațiile care au apărut în presă, cu privire la Institutul Oncologic „Ion Chiricuță” Cluj-Napoca care a încheiat, în perioada 2012 – 2015, în mandatul său de manager, un număr de opt contracte cu compania Hexi Pharma, pentru furnizarea de dezinfectanți, detergenți și produse de curățenie că „din 2012- 2015, institutul a achiziționat prin procedruă de licitație deschisă doi dezinfectanți”.

„Practic au fost trei acorduri cadru și consecutiv 12 contracte consecvente. Suma totală a achizițiilor de dezinfectanți reală, nu cea din contracte, a fost de 44.446,56 lei ” a mai declarat Achimaș.

Totodată acesta a mai spus că în septembrie 2015 Institutul Oncologic din Cluj a avut auditul Curții de Conturi „și opinia a fost fără rezerve”.

Sursa; mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: