Home » Administratie » Doar cinci comune din județ au încheiate contracte cu Camera Agricolă pentru realizarea amenajamentelor pastorale

Doar cinci comune din județ au încheiate contracte cu Camera Agricolă pentru realizarea amenajamentelor pastorale

Doar cinci comune din județ au încheiate contracte cu Camera Agricolă Vaslui pentru întocmirea proiectului necesar amenajamentele pastorale, deși toate unitățile administrative sunt obligate să realizeze aceste documente până la 1 ianuarie 2018.

Județul Vaslui se află în întârziere în ceea ce privește realizarea amenajamentelor pastorale. Până la această dată, doar cinci comune, respectiv Vetrișoaia, Cozmești, Hoceni, Pochidia și Hoceni, au depus documentațiile la Camera Agricolă Vaslui, instituția care se ocupă de întocmirea proiectelor pentru aceste amenajamente pastorale. Raportat la cele 86 de unități administrativ-teritoriale, procentul este de sub 6%, ceea ce este foarte puțin, în opinia reprezentanților Camerei Agricole Vaslui, în condițiile în care toate comunele și orașele trebuie să aibă amenajamente pastorale până în 2018.

S-a înțeles greșit că se amână până în 2018 realizarea acestor amenajamente pastorale. Până atunci proiectele trebuie finalizate și puse efectiv în practică. Din păcate, nu sunt făcute intabulările la nivelul unităților administrative și nici studiile pedologice, care sunt obligatorii”, a declarat directorul Camerei Agricole Vaslui, Aurel Ghineț.

Pentru realizarea amenajamentelor pastorale, mai întâi trebuie aprobarea consiliului local de la nivelul UAT și apoi se încheie contract cu Camera Agricolă pentru întocmirea de proiect. Conform legislației, în administrarea pajiștilor unei comune sau localități principalul instrument utilizat este planul de management, respectiv modul de gestionare a pajiștilor ce se stabilește prin amenajamente pastorale și regulamentul pentru acestea. Amenajamentul pastoral reprezintă documentația care cuprinde măsurile tehnice, organizatorice și economice necesare ameliorării și exploatării pajiștilor, în conformitate cu obiectivele de management al pajiștilor. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: