Home / Social / Palatul Copiilor Vaslui, cinci ani în voia sorții

Palatul Copiilor Vaslui, cinci ani în voia sorții

De ani de zile, Palatul Copiilor Vaslui se degradează fără ca justiția să ia o decizie definitivă în litigiul dintre conducerea instituției și constructorul SC Impex Romcartel SA Iași. Firma care s-a obligat să restaureze imobilul în care funcționează Palatul nu și-a onorat obligațiile contractuale. Conducerea Palatului Copiilor s-a adresat instanței, iar Curtea de Apel Iași a decis după aproape patru ani, în 2015, să rezilieze contractul dintre cele două părți și a obligat firma constructoare să restituie banii încasați în mod nejustificat. Reamintim că proiectul de reabilitare a Palatului Copiilor Vaslui a fost inițiat în 1998, când SC Provas SA Vaslui a stabilit că suma necesară reabilitării imobilului ar fi de 4,5 milioane lei (fără TVA). De la realizarea proiectului propriu-zis până la licitația propriu-zisă au trecut zece ani, astfel că abia în 2008 au fost demarate procedurile de licitație. Contractul a fost însă încheiat la finele lui 2011, suma licitata fiind de 5,1 milioane lei, fara TVA. Valoarea a fost indexată ulterior, ajungându-se la suma de 5,28 milioane lei.

După ce Impex Romcatel s-a apucat de lucru, conducerea firmei de construcții și-a dat seama că cei care au redactat proiectul au omis faptul că imobilul supus reabilitării este înregistrat ca monument de patrimoniu național, caz în care se impunea o creștere a valorii lucrărilor de reabilitare. Asta deoarece anumite părți din lucrările de reabilitare puteau fi executate doar de specialiști în domeniul restaurărilor de patrimoniu. În consecință, pentru a încheia lucrarea de reabilitare a Palatului, firma constructoare a solicitat alte13 milioane de lei. În aceste condiții Ministerul Educației și Cercetării s-a retras din poziția de finanțator al proiectului, ca urmare a lipsei de fonduri. Impex Romcatel și-a retras utilajele și oamenii, iar reabilitarea a devenit istorie. De atunci, Palatul nu a recuperat nici fondurile plătite constructorului, nici daunele pe care le-a cerut în instanță pentru modul în care s-au făcut lucrările de construcție. Din moment ce Palatul Copiilor Vaslui nu dispune de finanțare pentru a angaja o echipă de avocați pe măsura celor ai Impex Romcatel, doar o minune ar mai putea salva imobilul de ruină. (Bogdan RUSU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

Fata de 13 ani dispărută din Adăpostul de Noapte și Zi pentru Copiii Străzii Vaslui, găsită de polițiști în municipiul Iași

Fata de 13 ani dispărută ...

Cabană apicolă în flăcări, la Todirești. Pompierii au reușit să salveze peste 20 de stupi

O cabană apicolă din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: