Home » Justitie » Doctorița Simona Botez a primit drept de practică, nu și de a face chiuretaje

Doctorița Simona Botez a primit drept de practică, nu și de a face chiuretaje

de Marian MOCANU

Judecătorii Tribunalului Vaslui i-au aprobat doctoriței Simona Botez dreptul de a-și practica meseria de medic, drept interzis în luna ianuarie, odată cu eliberarea acesteia din arestul la domiciliu. Simona Botez este implicată, alături de alți doi foști doctori ai Spitalului Județean de Urgență Vaslui, într-un dosar de corupție, pentru luare de mită, fals intelectual și întrerupere ilegală de sarcină. Chiar dacă va putea da consultații la cabinetul său particular, aceasta nu va putea executa și întreruperi de sarcină, au decis judecătorii.

Vineri, 6 mai, judecătorii Tribunalului Vaslui au aprobat cererea formulată de doctorița Simona Botez de a i se permite exercitarea profesiei de medic, fără însă a avea voie să execute întreruperi de sarcină. Acesteia îi fusese ridicat dreptul la liberă practică la începutul acestui an, când magistrații au decis că poate fi judecată în libertate, sub control judiciar, fără însă a avea voie să-și exercite profesia de medic sau să intre în Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Anterior, Simona Botez a fost arestată preventiv, la începutul lunii februarie 2015, în urma unui flagrant organizat de procurorii DNA, care aveau informații că aceasta pretinde mită de la pacientele internate în secția de ginecologie, unde activa. Descinderile au fost făcute după ce un ofițer sub acoperire i-a oferit medicului suma de 1.500 lei, bani marcați care au fost descoperiți ulterior la percheziția efectuată de anchetatori. Ea a petrecut nu mai puțin de șapte luni în arest preventiv, ulterior, fiind plasată în arest la domiciliu, până la începutul lunii ianuarie a acestui an, când această măsură a fost înlocuită din oficiu cu cea a controlului judiciar.

Simona Botez este cercetată sub aspectul săvârșirii a cinci infracțiuni de luare de mită, una de întrerupere ilegală de sarcină și una de fals intelectual, pentru că, după ce lua de la pacienți contravaloarea serviciilor medicale efectuate, nu elibera și chitanțe, însușindu-și astfel banii. În același dosar în care este judecată Simona Botez mai sunt implicați alți doi foști medici ginecologi de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui: Doina Andrei și Adrian Tănăsescu. Doina Andrei a fost arestată odată cu Simona Botez și este acuzată pentru mai multe infracțiuni, respectiv luare de mită – opt capete de acuzare, întreruperi ilegale de sarcină și fals intelectual, ultima infracțiune referindu-se la internări fictive de pacienți. Dr. Adrian Tănăsescu, care a fost cercetat în libertate, sub control judiciar, este acuzat pentru o acuzație de luare de mită și una de favorizarea infractorului. La dosar există mai multe convorbiri interceptate, din care rezultă că cele două doctorițe nu se sfiesc să ponegrească pacientele care se prezentau la cabinetele din spital. Ei bârfeau de mama focului pacientele care nu dădeau, ori pe cele care se prezentau prea des la consultații. cele două doctorițe își numeau pacientele „vaci” sau „scroafe”, iar bebelușii erau numiți „draci”. Același limbaj îl aveau doctorițele și în relația cu pacientele, chiar și când acestea erau pe masa de operații. La termenul următor, urmează a fi audiați noi martori, numărul total al celor ce urmează să apară în fața judecătorilor trecând de 150! Unii dintre cei care au depus deja mărturie și-au schimbat depozițiile față de cele declarate inițial în fața procurorilor, drept urmare fiind acuzați de mărturie mincinoasă. O primă soluție într-un astfel de caz a fost dată deja, o pacientă, Cătălina Macovei fiind condamnată la un an de închisoare cu suspendare pentru că ar fi dat mită doctorițelor.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: