Home » Social » Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, sărbătorită la Vaslui

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, sărbătorită la Vaslui

Pentru că fenomenul migrației păsărilor este un indicator al ecosistemului, biodiversității și schimbărilor climatice, Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui sărbătorește Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. Dorește astfel să atragă atenția vasluienilor despre necesitatea conservării speciilor de păsări migratoare, habitatelor acestora și a rutelor lor de migrație. În acest sens va avea loc, astăzi, o campanie de informare și conștientizare a populației, care se va concretiza prin distribuire de pliante și desfășurarea unor activități educative cu elevii Școlii Gimnaziale Ștefan cel Mare, din Vaslui. Anul acesta, sloganul Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare este „…Și când cerul devine tăcut? Opriți uciderea ilegală, capturarea și comerțul!”.

Păsările migratoare sunt deosebit de vulnerabile datorită faptului că migrează pe distanțe lungi, iar unele specii sunt dependente de zonele umede care se degradează datorită activităților antropice nesustenabile. Anual, milioane de păsări dispar datorită braconajului, capturării și comerțului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrișări, dezvoltarea infrastructurii, schimbările climatice, pierderea habitatelor de cuibărire și hrănire.

prut2La nivelul județului Vaslui sunt inventariate 120 de specii de păsări protejate, din care 82 sunt specii migratoare menționate în Convenția de la Bonn. Luncă Prutului și cea a Bârladului sunt importante culoare de migrație a păsărilor, iar zonele din județ declarate situri „Natură 2000” pentru protecția păsărilor sunt următoarele: Râul Prut, Râul Bârlad între Zorleni și Gura Gârbăvoțului, Pădurea Miclesti, Horga – Zorleni și Mâța-Cârja-Rădeanu.

Conform prevederilor legale în vigoare, pentru protejarea tuturor speciilor de păsări sălbatice, inclusiv cele migratoare, este interzisă capturarea, uciderea, rănirea puilor ori adulților, culesul ouălor, deteriorarea cuiburilor, deranjarea în perioada de clocire și maturizare a puilor sau deținerea de exemplare dintre cele interzise la vânat. Toate acestea constituie contravenții sau infracțiuni. (George PROCA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: