Home » National » Începând de astăzi, poți fi pedepsit mai ușor pentru tulburarea liniștii publice

Începând de astăzi, poți fi pedepsit mai ușor pentru tulburarea liniștii publice

Cei care tulbură ordinea și liniștea publică prin violențe, amenințări sau atingeri grave ale demnității persoanelor riscă pedeapsa cu închisoarea sau amenda penală chiar dacă fapta lor vizează un singur individ. Așa a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), printr-o decizie publicată astăzi în Monitorul Oficial, lămurind, practic, că existența acestei infracțiuni nu este condiționată de săvârșirea ei împotriva mai multor persoane.

Decizia ICCJ nr. 9 din 12 aprilie 2016, luată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, a apărut astăzi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 356 și a devenit deja obligatorie pentru toate instanțele.

Completul de judecători a stabilit, prin intermediul documentului amintit, o interpretare obligatorie a infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice. Mai exact, se consideră că pedeapsa pentru tulburarea ordinii și liniștii publice este aplicabilă indiferent de numărul persoanelor împotriva cărora este comisă această infracțiune.

„În aplicarea dispozițiilor art. 371 din Codul penal, în cazul infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice, pentru existența infracțiunii, violențele, amenințările sau atingerile grave aduse demnității nu trebuie să fie comise împotriva mai multor persoane, fiind suficient ca violențele, amenințările ori atingerile grave aduse demnității, care tulbură ordinea și liniștea publică, să fie săvârșite, în public, împotriva unei persoane”, este explicat în decizia publicată în Monitor. Curtea a stabilit această interpretare obligatorie pentru a lămuri că existența infracțiunii nu este legată de numărul de persoane vizate.

„Aplicarea regulilor interpretării literale sau gramaticale în cazul dispozițiilor art. 371 din Codul penal, referitoare la infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice, conduce la concluzia că utilizarea pluralului cuvântului persoană (violențe comise împotriva «persoanelor» sau amenințări ori atingeri grave aduse demnității «persoanelor») implică și singularul acestuiaÎn cazul dispozițiilor art. 371 din Codul penal, legiuitorul nu reglementează separat singularul și pluralul și nici nu utilizează o formulă cantitativă de excludere.

Așadar, dispozițiile art. 371 din Codul penal sunt aplicabile atât faptei persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanei ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanei, tulbură ordinea și liniștea publică, cât și faptei persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnitățiipersoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică”, scrie în decizia ICCJ.

Potrivit articolului respectiv din Codul penal, tulburarea ordinii și liniștii publice, prinviolențe, amenințări sau atingeri grave ale demnității persoanelor, se pedepsește cuînchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă. „Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, prevede actul normativ.

Notă: ICCJ poate da o rezolvare de principiu a unei chestiuni de drept cu care este sesizată dacă, în cursul judecății, un complet de judecată al ICCJ, al curții de apel sau al tribunalului, învestit cu soluționarea cauzei în ultimă instanță, constată că de lămurirea chestiunii de drept depinde soluționarea pe fond a cauzei respective, iar asupra acesteia ICCJ nu a statuat și nici nu face obiectul unui recurs în interesul legii în curs de soluționare. Așa dispune în momentul de față Codul de procedură penală, în care este subliniat că decizia este obligatorie pentru toate instanțele.

Ce alte infracțiuni contra ordinii și liniștii publice mai sunt pedepsite

Tulburarea ordinii și liniștii publice se numără printre infracțiunile contra ordinii și liniștii publice prevăzute în prezent de Codul penal. Concret, celelalte infracțiuni sunt următoarele:

  • constituirea unui grup infracțional organizat;
  • instigarea publică la săvârșirea de infracțiuni;
  • incitarea la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane;
  • încercarea de a determina o persoană să comită o infracțiune ce se pedepsește cu detenție pe viață sau pedeapsa cu închisoarea mai mare de zece ani;
  • portul sau folosirea fără drept, în public, de obiecte periculoase;
  • împiedicarea desfășurării unei adunări publice autorizate;
  • producerea, deținerea în vederea expunerii sau distribuirii, achiziționarea, stocarea, expunerea, promovarea, distribuirea, precum și punerea la dispoziție, în orice mod, de materiale pornografice cu minori;
  • ultrajul contra bunelor moravuri.

O faptă se consideră săvârșită în public, potrivit Codului penal, atunci când este comisă într-un loc care, prin natură sau destinație, este accesibil publicului mereu, indiferent că sunt prezente sau nu persoane, precum și dacă este comisă în orice alt loc accesibil publicului, atunci când sunt de față cel puțin două persoane.

Totodată, o faptă se consideră săvârșită în public atunci când este comisă „într-un loc neaccesibil publicului, însă cu intenția ca fapta să fie auzită sau văzută și dacă acest rezultat s-a produs față de două sau mai multe persoane”, conform actului normativ. De asemenea, fapte săvârșite în public mai sunt considerate și cele comise într-o adunare sau reuniune de mai multe persoane (exceptând reuniunile familiale).

Sursa: avocatnet.ro

About Mihai Vasile