Home » Invatamant » Politicienilor vasluieni nu le mai ajunge – Vor campanie electorală și în școli

Politicienilor vasluieni nu le mai ajunge – Vor campanie electorală și în școli

Deoarece legiuitorul a spus pas evenimentelor electorale pe maidan, politicienii din satele vasluiene vor să mute campania în școală. În prezent, în mai multe comune din județul Vaslui se fac presiuni asupra directorilor de școli cu scopul ca aceștia să permită candidaților la alegerile locale să se manifeste în spațiul școlii.

De cele mai multe ori, candidații pe funcțiile de consilier local sau de primar nu au nici o idee despre cum funcționează legile în România. Surse din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui ne-au declarat că în această perioadă, în contextul campaniei electorale, candidații solicită directorilor de unități școlare din mediul rural să le pună la dispoziție săli de clasă în vederea organizării de activități electorale. Astfel de solicitări demonstrează o profundă necunoaștere a prevederilor legale, care precizează că pe timpul anului școlar nu este permisă desfășurarea de activități cu caracter politic. Cei care aspiră la funcțiile politice, de multe ori selectați de partidele pe care le reprezintă cu arcanul, s-au întrecut pe sine și le-au cerut managerilor de școli rurale să le pună la dispoziție săli, doar pe timpul zilelor de weekend, când în școli nu au loc cursuri. În comuna Tăcuta, de exemplu, directorului școlii i s-a cerut o sală de clasă în vederea desfășurării unor activități specifice campaniei. Managerul a respins pe loc cererea. Nu este însă singurul caz.

Presiunile de acest gen care se fac asupra managerilor de școli se explică prin faptul că autoritățile centrale au interzis clasicul tip de campanie electorală, în care candidații împărțeau pixuri, insigne, agende, calendare și alte materiale de propagandă pe maidan. Legea i-a împiedicat pe candidați să posteze afișe sau banere în spațiul public, altul decât cel special amenajat de consiliile locale. S-au montat aviziere speciale, pe care candidații și-au lipit materialele electorale însă la nivelul, numărul acestora este foarte mic. De altfel, și manifestările artistice cu scop electoral au fost interzise. În aceste condiții, cei care intră în cursa alegerilor riscă să rămână în anonimat. Dar, din moment ce la sate nu prea există spații de închiriat pe care membrii partidelor să le folosească pentru a organiza evenimente electorale, acestora le-a venit ideea strălucită de a folosi sălile de clasă. O vor putea-o face, dar după 24 iunie. (Bogdan RUSU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: