Home » Justitie » Drogații și traficanții de etnobotanice și-au recâștigat ”cuibul” de la Casa ”Sturdza”!

Drogații și traficanții de etnobotanice și-au recâștigat ”cuibul” de la Casa ”Sturdza”!

de Răzvan CĂLIN

Această zonă a reînceput să fie ”vizitată” de traficanții și consumatorii de etnobotanice, în ciuda faptului că autoritățile declară că au fenomenul sub control.

Încet, dar sigur, unul dintre fiefurile traficanților și consumatorilor de etnobotanice din Bârlad – zona Casei ”Sturdza” – a reintrat sub controlul acestor indivizi certați cu legea. Totul se întâmplă în timp ce autoritățile locale se bat cu pumnul în piept că au făcut ordine în zonă și că au totul sub control.

Nu mai devreme de marți noaptea spre miercuri (10/11 mai), chiar în fața Casei ”Sturdza” a fost ”zaiafet” mare, făcut de consumatorii de etnobotanice, iar din program nu au lipsit echipajele de poliție, jandarmi și ambulanțieri. Mai mulți bârlădeni care locuiesc în zonă ne-au sesizat exasperați de cele întâmplate. Potrivit spuselor lor, indivizii începuseră să se adune în zonă încă de marți seara, de prin jurul orei 20.

”Știu că pe la 20.30 am ieșit afară să aduc niște apă de la pompa din apropiere și atunci i-am văzut cum stăteau în fața Casei ”Sturdza”, pe treptele de la intrarea în clădire, sau pe bordura gardului ce înconjoară clădirea. Cred că erau vreo 12 de toți că i-am și spus soțului meu, când am revenit acasă, că scandalagiii ăștia iar se adună pe aici. Au stat toată seara și au băut alcool, și-au luat bere ba la doză, ba la bidoane de doi litri. Și au fumat și țigări din astea cu etnobotanice pentru că făceau toți poștă la câte una. După ce au tras câteva fumuri s-a văzut clar că o cam luau razna, iar asta nu era de la alcool, ci de la drăcoveniile alea pe care le fumează. Pe unii îi apuca pandaliile, răcneau, urlau, înjurau în tot felul și aveau un comportament clar de om drogat, că unul beat nu face așa”, ne-a povestit una dintre femeile care locuiesc în apropiere de Casa ”Sturdza”.

gunoaie_drogati_sturdzaToți bârlădenii de bine care locuiesc în această zonă sunt exasperați de această situație. Oamenii își doresc foarte mult ca zona lor, mai ales că e în buricul târgului, să fie una liniștită și lipsită de astfel de fenomene nocive.

”Eu am venit de la serviciu pe la 12 noaptea și când am ajuns acasă i-am văzut pe acești indivizi cum stăteau pe treptele de la muzeul ăsta (Casa ”Sturdza”, n.r.). Vorbeau tare, înjurau, beau alcool și în mod sigur consumau etnobotanice. Pentru că la un moment dat, am văzut cum vreo doi dintre ei au căzut pur și simplu din picioare la scurt timp după ce au tras câteva fumuri dintr-o țigară. Ziceai că-s morți, atât de afectați erau de porcăriile astea pe care le fumează. Ceilalți începuseră să îi stropească cu apă pe ăștia doi care erau căzuți la pământ. Să-i fi văzut cum stăteau lați, pe jos, întinși la pământ de ziceai că-s morți. Și-au revenit cât de cât când a venit la fața locului un echipaj de la Ambulanță și le-au acordat îngrijiri”, ne-a mai relatat un alt bârlădean din zonă.

Oamenii întreabă autoritățile: ”Când veți face ceva cu adevărat pentru a stopa acest fenomen?”

După incidentul din noaptea de marți spre miercuri, oamenii au început să se întrebe dacă nu cumva polițiștii și jandarmii mai reușesc să facă față acestui fenomen. Autoritățile locale au părut că iau cumva taurul de coarne în urmă cu câteva săptămâni, ulterior apariției unui articol într-una din edițiile cotidianului nostru, în care am prezentat pe larg problemele din această zonă. În scurt timp, prin acest cartier și-au îndesit apariția echipaje ale forțelor de ordine, fie ele de la Poliția Locală, Jandarmerie sau Poliția Națională. Cumva, la un moment dat, existau semne care arătau că lucrurile intră pe un făgaș normal, oamenii care locuiesc aici manifestându-și bucuria că nu mai fac parte dintr-o zonă rău famată, controlată de tot felul de indivizi dubioși. Din păcate, cum la români tradiția este ca orice minune să fie de scurtă durată, bârlădenii din această zonă au constatat cu amărăciune că în ultimul timp traficanții și consumatorii de etnobotanice au reînceput să-și facă veacul pe aici.

”Încet, încet, iar ne-am trezit cu dubioșii ăștia pe cap. Când am zis și noi că o să avem liniște în cele din urmă, iată că iar nu avem liniște. Iar nu ne mai dă mâna să ne trimitem copiii afară sau soțiile după ce se lasă întunericul. Cum dracu să faci asta când prin zonă mișună toți drogații, toți bețivii și tot felul de indivizi care mai de care mai dubioși. În țara noastră am ajuns să stăm ascunși în casă de frica infractorilor! Toată ziua cât e de lungă, stau ascunși, prin case sau cine știe unde. Cum vine după-amiaza, sau mai ales după ce se lasă întunericul, își fac din nou apariția. Se sună unul pe altul pe telefoanele mobile și în maxim o oră îi vezi adunați grămadă prin fața Casei ”Sturdza”. Încep să-și cumpere bere, țigări și apoi trag din țigări de astea cu etnobotanice”, a opinat cu năduf unul dintre bârlădenii care locuiesc în zonă.

Oamenii ne-au trimis și fotografii cu dezastrul pe care îl lasă în urma lor cetele de consumatori de etnobotanice. Într-una din fotografii se poate vedea clar cum curtea Casei ”Sturdza” este înțesată de bidoane și doze de bere sau de energizante, cutii de la țigări, ambalaje de la diverse produse pe care le cumpără de la un magazin din apropiere etc. Indivizii și-au făcut un obicei din a arunca bidoanele, cutiile și ambalajele în curtea acestei secții a muzeului bârlădean. După fiecare ”întrunire” a acestor indivizi dubioși, paznicii care asigură securitatea acestui obiectiv cultural sunt nevoiți să facă curățenie pentru a îndepărta de pe gazon toate aceste mizerii.

Însuși prefectul de Vaslui, Daniel Olteanu, a luat poziție față de acest fenomen care îngrijorează comunitatea locală din Bârlad tot mai mult. Conștient de gravitatea situației, prefectul a cerut tuturor instituțiilor abilitate să stabilească și să pună în aplicare un plan de acțiune. Deocamdată, după cum se vede, lucrurile au rămas la fel și nici nu sunt semne că s-ar putea schimba în bine. Așa încât, oamenii, pe bună dreptate, se întreabă dacă va veni vreodată ziua în care traficul și consumul de etnobotanice vor deveni istorie la Bârlad! Din păcate, realitatea în momentul de față este că acest fenomen s-a infiltrat de o manieră cancerigenă în comunitatea bârlădeană. Săptămânal, ambulanțierii culeg de pe stradă tineri și adolescenți ”năuciți” din cauza etnobotanicelor. Cluburile, discotecile și liceele au devenit veritabile piețe de desfacere pentru acest comerț ilicit care atentează direct la sănătatea a generații întregi de tineri. Să nu uităm că nu mai devreme de anul trecut, o minoră și un tânăr s-au sinucis tocmai din cauza depresiei și stărilor de anxietate prin care treceau din cauza consumului de etnobotanice. Oare câți copii și tineri mai trebuie să ne moară până ce autoritățile vor face cu adevărat ceva?!

About Razvan Calin

2 comments

  1. un amarat ...

    …. politia si jandarmii NU PATRULEAZA …… prin acea zona , in fiecare zi la scarile blocurilor din zona in special la BLOCUL B , D3 si in coltul muzeului se aduna si consuma bauturi alcolice si etnobotanice , sunt aceleasi persoane dar nu se ia nici o masura , nu vine nimeni sa-i legitimeze ,sa-i intrebe de ce consuma 10-12 bidoane de bere in strada , in fata muzeului apoi le arunca in curtea muzeului se urineaza pe unde apuca ,in fata scarii la blocul D3 e o mizerie de nedescris se bea , fumeaza si se arunca in casa scari chistoacele .nu face nimeni nimic , nici macar nu locuiesc acolo in zona o parte din ei , dar fiind politia slaba de inger , profita !Poate ar trebui schimbata si conducerea de la Barlad cum s-a intamplat la Vaslui si sa dea cineva un imbold acestei institutii !!!! S-au dat si nume aici in comentariile articolului scris acum ceva vreme , dar degeaba , ce vrea politia poze ? vom face afise cu cei care se drogheaza si le vom lipi pe peretii blocurilor .Pe distribuitori sa-i caute ei ! Nu au copii unde sa se joace si cum sa se joace intr-un cartier din centrul Barladului !!!!!!!!! Zona de impozit 0 , zona culturala …. O PROSTIE …

  2. o singura familie dela d3 face mizerie in scara si in fata scarii cat tot blocul , niste nepoate nesimtite , care aduna tot felul de indivizi dubiosi , fumeaza , beau , mananca seminte arunca pe jos resturi de ambalaje ………..RUSINE !!!

%d blogeri au apreciat: