Home » National » OUG privind salariile bugetarilor: Cât va câștiga un medic de la Fălticeni și unul de la București

OUG privind salariile bugetarilor: Cât va câștiga un medic de la Fălticeni și unul de la București

Ministerul Muncii a propus în discuțiile cu partenerii sociali o soluție de corectarea a problemelor de încadrare și plată inegală pentru persoane pe aceleași funcții, cu aceeași vechime și aceleași atribuții în cadrul aceleiași unități, cum ar fi spital, scoală, secție de poliție sau primărie. 

Potrivit draftului de ordonanță, se propune corectarea structurii salariale în Sănătate, rezolvarea disfuncționalităților de încadrare pentru toate familiile ocupaționale, creșterea echității salariale în administrația publică și introducerea de bonusuri pentru Sănătate și Educație, scrie Gândul. De asemenea, se propune o creștere suplimentară față de restul funcțiilor în cazul salariilor debutanților din Sănătate. Impactul bugetar al acestor măsuri ar fi de 2,29 de miliarde.

Astfel, de exemplu, doi medici identic calificați din spitale diferite vor avea același salariu, chiar dacă acum remunerațiile pot fi diferite. Ministerul dă exemplul unui medic primar în unități clinice gradația 5 care ar urma să câștige 5.105 lei chiar dacă profesează la Fălticeni sau la București. Un medic specialist în unități clinice gradația 5 ar urma să ia pe lună 4.012 lei, un asistent medical cu studii postliceale 2.441 de lei, iar o infirmieră în cadrul acestui tip de unitate – 1.718 lei.

De asemenea, potrivit proiectului de ordonanță, între maximul în plată pe o gradație de vechime și maximul în plată pe o gradație imediat superioară ar trebui să existe un interval de 2,5%.

Prin proiect se propune o creștere cu aproximativ 10% a salariilor debutanților din sistemul de sănătate. Astfel, un medic rezident anul I gradația 0 ar urma să primească un salariu de 2.014 lei, un asistent debutant cu studii postliceale – 1.540 de lei, iar o infirmieră debutantă – 1.444 lei.

Potrivit draftului de ordonanță se introduce un siste de premiere pe criterii de performanță în limita a 2% din cheltuielile salariale.

În cazul administrației publice, prin proiectul propus se elimină diferențele de salarizare pentru muncă egală în unități similare ale adminstrației publice centrale – aparatul central prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General al Guvernului. Măsura nu se aplică în cazul structurilor deconcentrate.

Impactul bugetar al ordonanției este de 2,29 miliarde de lei, din care 1,17 miliarde din impactul inechităților din sistem, 1 miliard din impactul reformei în sănătate și 374 de milioane din rezerva de performanță pentru educație și sănătate.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: