Home » Invatamant » Scandalul gradațiilor la Inspectoratul Scolar Județean – Acuzații grave și amenintări cu instanța!

Scandalul gradațiilor la Inspectoratul Scolar Județean – Acuzații grave și amenintări cu instanța!

Respingerea celor șase dosare pentru gradație de merit de către Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui s-a lăsat cu scandal. Conducerea Sindicatului „Didactica” Vaslui acuza reprezentanții inspectoratului de abuz și îi sfătuiește pe profesorii nedreptățiți sa dea în judecată instituția.

Deși în metodologia de evaluare a dosarelor pentru gradații nu se precizează sancțiuni pentru modul în care se întocmesc aceste dosare, comisia de evaluare a „respins” de la sine putere șase dintre ele. Mai mult, dosarul unei profesoare înscrise la gradației a fost respins… tocmai pentru vina directorului de la școala în care predă.

Un caz de-a dreptul uluitor este cel al profesoarei Georgiana Elena Mironescu, care predă educație fizică la Școala „Alexandru Ioan Cuza” din Vaslui căreia i s-a respins dosarul deși nu are nici o vină. Motivația ISJ a fost faptul că i-au lipsit din acte o serie de documente, dar pe care directorul școlii era obligat să le redacteze și să le includă în dosarul profesoarei Mironescu. Iată ce spune metodologia care reglementează modul de evaluare a dosarelor: „Directorul unității de învățământ/conexe depune la registratura inspectoratului școlar dosarul candidatului, incluzând, pe lângă documentele enumerate la alin. (2.) (documentele depuse de candidat la secretariatul școlii, n.r.), o copie a procesului-verbal din cadrul consiliului profesoral din care reiese aprecierea activiții candidatului, certificate “conform cu originalul” și declarația pe propria răspundere (documentele depuse de candidat sunt conforme cu originalele n.r.), conform Anexei nr. 5”. În cazul profesoarei Mironescu, membrii comisiei pentru evaluarea dosarelor au decis să i se respingă dosarul depus, tocmai pentru că managerul școlii la care predă nu și-a făcut datoria.

Cazul profesoarei Mironescu se complică și mai mult, deoarece surse sigure din cadrul ISJ ne-au declarat că directoarea Școlii „Alexandru Ioan Cuza” ar fi depus acele documente la dosarul profesoarei și că acestea au fost „rătăcite” de cei care au gestionat dosarul profesoarei.

Potrivit documentului denumit „Metodologia și criteriile privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar-sesiunea 2016”, publicat ca anexă a Ordinului ministerial 5557/2015, cadrele didactice trebuie să completeze o serie de documente care atestă meritele în activitatea didactică, să le atașeze documente doveditoare și să le îndosarieze. Acest dosar trebuie predat directorului unității de învățământ căruia i se subordonează. La rândul lui, directorul acelei unități de învățământ este obligat să atașeze la dosarul candidatului o adeverință care să precizeze faptul că documentele depuse de candidat sunt conforme cu originalul plus o copie a procesului-verbal din cadrul consiliului profesoral din care reiese aprecierea activității candidatului și ulterior, să depună acest dosar la ISJ. Cu alte cuvinte, candidatului nu i se poate imputa lipsa documentelor pe care directorul era dator să le atașeze dosarului. Mai mult decât atât, în cazul în care aceste documente ar fi lipsit de la dosar, salariatul ISJ care a primit dosarul respectiv de la director ar fi fost dator să sesizeze acest lucru înainte de începerea evaluărilor, în perioada de depunere a dosarelor și să îi ceară directorului să respecte legea. La Vaslui însă, anormalul este o realitate cotidiană. Astfel că deși la autoevaluare profesoara Mironescu și-a stabilit un punctaj de 91,45, ea nu va putea decât să conteste faptul că i s-a respins dosarul. Comisia de contestații îi va putea acorda un punctaj oarecare profesoarei Mironescu, iar candidata nu va avea dreptul să conteste acest punctaj, deoarece în calendarul gradațiilor nu sunt prevăzute două perioade de contestații, ci una. Ea va putea contesta respingerea dosarului, iar dacă va avea câștig de cauză i se va evalua dosarul și va primi un punctaj (inițial) pe care nu va avea dreptul să îl conteste. Cu alte cuvinte, șansele ei de a primi gradație de merit sunt minime. Alți candidați au primit „respins” tot la capitolul dosare, pe motiv că au folosit impropiu documentele justificative care atestă activitățile de performanță la care a participat. Asta în condițiile în care metodologia prevede că documentele justificative depuse la dosar care nu respectă precizările ministeriale nu vor fi luate în considerare în vederea evaluării și punctării. Cu alte cuvinte, candidații care au folosit impropriu documentele justificative ar fi trebuit să primească totuși un punctaj la evaluare, nu decizia de respingere a dosarului.

Didactica Vaslui este decisă să dea în judecată ISJ

Conducerea Sindicatului „Didactica” Vaslui consideră că ceea ce au făcut membrii comisiei de evaluare a dosarelor depuse pentru acordarea gradațiilor de merit în cazul celor șase salariați cărora li s-au respins dosarele constituie un abuz. Sindicatul le-a solicitat celor loviți în drepturi să solicite ajutor, în vederea soluționării în instanță a acestor probleme.

sorin-tiplea„Nu se respinge un dosar pe baza articolului din metodologie care face referire la obligații pe care la are directorul unității de învățământ și nu candidatul. Nerespectarea metodologiei de către conducerea unității școlare ar trebui să atragă sancționarea directorului și nu a candidatului care a îndeplinit condițiile impuse de metodologie”, a declarat Sorin Țiplea, liderul „Didactica”.

El a sugerat că în acest caz (al profesoarei Mironescu, n.r.) ISJ ar trebui să se autosesizeze și să sancționeze conducerea unității școlare, ajungându-se până la retragerea de pe post în cazul în care se constată că neîndeplinirea obligațiilor legale s-a făcut în mod voit.

„Invit colegii cărora li s-au respins dosarele să ni se adreseze și vom iniția o cerere de chemare în judecată pentru abuzul ISJ”, ne-a mai spus Țiplea. De asemenea, liderul „Didactica” a declarat că în cazul în care aceste cadre didactice vor fi private de dreptul la gradații, după soluționarea contestațiilor, va cere în instanța ca drepturile financiare aferente gradațiilor de merit să fie achitate de ISJ sau de comisa de evaluare. Amintim că din comisia de evaluare nu a făcut parte nici un jurist, caz în care aceste probleme ar fi fost evitate. Din comisia de evaluare a dosarelor au făcut parte 17 inspectori școlari, 2 economiști și un profesor metodist. (Bogdan RUSU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: