Home » Social » Cei mai buni artiști ai Bienalei de Artă Contemporană „Nicolae Tonitza”

Cei mai buni artiști ai Bienalei de Artă Contemporană „Nicolae Tonitza”

Cei mai buni artiști plastici care au participat la prima ediție a Bienalei de Artă Contemporană „N. N. Tonitza”, organizată de Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, au fost premiați la sfârșitul săptămânii trecute, cu prilejul Zilelor Culturale ale Bârladului.

Bienala 2Vineri, 20 mai, în cadrul Nopții Muzeelor, au fost recompensați cu diplome și premii în bani cei mai buni artiști înscriși în concursul de artă contemporană. Marele premiu la pictură a fost câștigat de tulceanul Emanoil Luchian (39 de ani). La secțiunea Grafică, marele premiu a fost obținut de Evelina Radu (30 de ani) din București, iar premiul pentru tineret la secțiunea Grafică a fost atribuit studentei Maria Adriana Ropotan (22 de ani) din București. Ceremonia de premiere a celor trei artiști a avut loc în prezența reprezentanților autorităților locale și județene, a câtorva artiști care au expus în cadrul bienalei, a președintelui juriului – prof. univ. Ovidiu Ionescu, de la Universitatea Națională de Arte București, cât și a criticului Mihai Plămădeală.

„Este îmbucurător faptul că Muzeul «Vasile Pârvan» din Bârlad, un muzeu excepțional, indiferent de gradul de raportare la instituțiile omoloage, a organizat o primă ediție a unei bienale de artă contemporană. Este modul în care instituția, orașul și județul sunt puse pe o posibilă hartă culturală a țării și, de ce nu, în viitor pe una internațională. De obicei, nu apreciem valorile și de vină suntem exclusiv noi. Orice demers în această direcție este salutar și, mai mult decât atât, constituie o obligație de onoare a celor care pot avea calitatea de intermediari între artiști și public”, a declarat criticul Mihai Plămădeală.

Bienala „N. N. Tonitza” din acest an a fost o ediție pilot care, cu siguranță, va fi perfectată pe viitor. Alături de Muzeul „Vasile Pârvan” și de artiștii participanți la bienală au fost și Primăria și Consiliul Local Bârlad care au alocat 1.000 de euro pentru premierea câștigătorilor. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: