Home » Social » Donație valoroasă a profesorului Gruia Novac

Donație valoroasă a profesorului Gruia Novac

Muzeul „Vasile Pârvan” va intra în curând în posesia unei donații de peste 900 de volume cu autografe ale autorilor. Profesorul bârlădean Gruia Novac, posesorul acestor valoroase volume, și-a declarat public disponibilitatea de a face această donație, cu ocazia redeschiderii expoziției permanente a Muzeului „Vasile Pârvan” la sediul din strada Republicii.

„Am reușit să adun, în aproape 40 de ani, o adevărată colecție de volume cu autografe, volume pe care le-am primit personal sau pe care le-am achiziționat pe anumite filiere. Sunt volume de beletristică, sociologie, teatru, filozofie și artă, scrise de autori care au însemnat enorm pentru cultura românească, precum Valentin Silvestru, Octavian Paler, Corneliu Vasilescu, Valentin Ciucă, Viorel Savin și mulți alții, printre care nu pot să nu-l menționez pe Eugen Lovinescu. Peste 90% din volume mi-au fost dăruite personal de autori. Biblioteca mea este închisă, dar prin donația pe care m-am oferit s-o fac doresc ca aceste bijuterii să fie văzute de publicul iubitor de carte, iar muzeul este locul perfect în care acestea pot fi vizualizate. Aceasta este rațiunea pentru care am hotărât să donez volumele”, a declarat Gruia Novac.

Conducerea Muzeului „Vasile Pârvan” a primit cu bucurie veste donației, urmând ca pe viitor să se găsească un spațiu de expunere a 10% -15% din colecție, conform normelor în vigoare.

Muzeul din Bârlad a primit în 1993 o altă colecție de 300 de volume cu autograf, aparținând lui George Ivașcu, donația fiind făcută de fiica acestuia. Gruia Novac a mai donat 2.500 de volume, în urmă cu 10 ani, bibliotecii Casei de Cultură „George Tutoveanu”, după ce, din lipsă de spațiu, Biblioteca „Stroe Belloescu” nu a putut la acea vreme să accepte donația. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: