Home » Invatamant » Elevi bârlădeni și unguri luptă împotriva xenofobiei!

Elevi bârlădeni și unguri luptă împotriva xenofobiei!

de Răzvan CĂLIN

Școala ”Stroe S. Belloescu” din Bârlad și o instituție similară din Budapesta sunt implicate într-un proiect axat pe această temă de actualitate.

Xenofobia, una dintre cele delicate probleme pe care le ridică comunitatea umană în prezent, este subiectul principal al unui proiect pe care Școala gimnazială ”Stroe S. Belloescu” din Bârlad îl derulează în parteneriat cu o instituție similară din Ungaria, respectiv Școala Törökvész Úti Általános din Budapesta. Intitulat ”Supporting schools proiect_xenofobie_ungariafor a better Europe. Fighting Xenophobia with education” (”Să sprijinim școlile pentru o Europă mai bună. Să combatem xenofobia prin educație”), proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus+, acțiunea KA2. Alături de cele două școli, în proiect mai sunt incluse instituții de învățământ din Suedia, Italia, Cipru, Polonia, Portugalia și Spania

În cadrul acestui proiect, o delegație formată din doi elevi și doi profesori de la școala din Bârlad au participat, recent, la o întrunire de lucru ce s-a derulat vreme de cinci zile la instituția parteneră din Budapesta.

”Pe timpul acestei vizite de lucru am participat la diverse activități axate deprinderea și aprofundarea de bune practici privind metode de combatere a xenofobiei. În școala parteneră din Budapesta a fost organizată o expoziție de desene realizate de către elevi din cele opt țări participante la proiect. De asemenea, una dintre principalele atracții l-a constituit Festivalul filmului despre xenofobie, unde s-au putut viziona filme realizate de elevii tuturor școlilor incluse în proiect. În același timp, s-au derulat cursuri de formare atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Am avut ocazia să aflăm câte ceva din experiența pe care o altă școală din Ungaria o are în implementarea unui program de integrare a elevilor de etnie rromă”, ne-a declarat profesorul Irina Buzamăt, coordonatorul acestui proiect.

Proiectul a fost demarat la 1 septembrie 2015 și se va încheia la 31 august 2018.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: