Home » Social » La un pas de moarte!

La un pas de moarte!

de Răzvan CĂLIN, Daniel MICU

O tânără de 19 ani din satul Văleni a supraviețuit ca prin minune exploziei unei butelii.

O familie de vasluieni plecați la muncă peste hotare au trăit clipe de groază după ce fiica lor în vârstă de 19 ani, rămasă în țară, a fost rănită de explozia unei butelii de aragaz. Fata a suferit arsuri destul de serioase în zona feței și a mâinilor, dar are șanse maxime de vindecare și recuperare.

Nenorocirea s-a petrecut luni dimineață, în jurul orei 8.20, în comuna Văleni. Tânăra de 19 ani locuiește în casa părintească împreună cu prietenul ei și o verișoară în vârstă de 16 ani. Ambii părinți ai fetei sunt plecați la muncă peste hotare: mama muncește în Spania, iar tatăl în Franța.

explozie-valeni1În dimineața respectivă, fata tocmai se trezise și a mers în bucătărie ca să își facă o cafea. În momentul în care a deschis ochiul la aragaz, s-a produs deflagrația. Suflul exploziei a aruncat-o la pământ pe fată, dar a produs și stricăciuni în încăperea respectivă. Geamurile s-au spart, mai multe obiecte s-au topit, iar mobila a fost mutată din loc. Într-o altă cameră, dormea verișoara ei, în vârstă de 16 ani, care s-a trezit buimăcită și speriată de zgomotul asurzitor.

Speriați de bubuitura puternică, vecinii au sărit în ajutorul fetelor. Au găsit-o conștientă pe tânăra de 19 ani, dar cu arsuri pe față, mâini și picioare. Ei spun că fata a avut noroc că nu a luat foc, dar chiar și așa, explozia le putea ucide pe ambele tinere. Oamenii au alertat autoritățile prin 112 și în scurt timp la fața locului a sosit un echipaj TIM (Terapie Intensivă Mobilă) – SMURD, care a preluat rănita, i-a acordat primul ajutor și, în scurt timp, au transportat-o la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași pentru îngrijiri de specialitate.

”Victima a suferit arsuri pe 12% din suprafața corpului: 6% sunt arsuri de gradul II pe mâini și picioare, iar 6% din arsuri sunt de gradul I la nivelul feței și a unei glezne. Urmează să se facă verificări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a survenit această explozie”, ne-a declarat sublocotenentul Ionuț Roșu, purtătorul de cuvânt al ISU ”Podul Înalt” Vaslui.

explozie-valeni2La momentul producerii deflagrației, prietenul fetei nu se afla în locuință, el fiind plecat la muncă. Mama fetei a aflat de nenorocire din Spania, acolo unde lucrează de mai mulți ani. Femeia, dar și soțul ei, plecat în Franța, se vor întoarce acasă pentru a fi alături de copilul lor și pentru a repara stricăciunile din casă.

Speriată de cele întâmplate, doar oarecum mulțumită că lucrurile nu au degenerat și mai rău, bunica fetei de 19 ani a declarat pentru reporterii Est News: ”Aseară am fost la ea și am vorbit cu ea. Era bine. Nu știu cum de s-a întâmplat de a explodat butelia. Fata era foarte atentă. O fată de nota 10. Am vorbit și cu fata mea din Spania. Casa se face, acum copilul să fie bine. Noroc că Raluca (verișoara de 16 ani, n.r.) era în casă și cu ușa închisă la camera ei”.

Constantin  Filibiu, vecin al fetelor, a povestit: ”A spart toate geamurile. Nu e pagubă mare. Eram în curte și am auzit o bubuitură. Am zis că e cutremur. Ne-am dus repede și am găsit fata stând în picioare, dar cu arsuri pe mâini, pe față, de la gazul de butelie. O usturau mâinile, nu mai putea de usturime. De la butelie a pornit. Dacă nu a strâns-o bine, s-a adunat gaz, fetele au adormit, iar când a dat să facă o cafea, atâta i-a trebuit.

Cum explozia nu a fost urmată de un incendiu, nu a mai fost necesară intervenția pompierilor militari de la ISU Vaslui. Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comuna Văleni are sarcina de a desluși circumstanțele producerii exploziei.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: