Home » Sanatate » Comerțul cu porci vii, în pericol! Avertisment serios dat de Direcția Veterinară Vaslui crescatorilor de porcine!

Comerțul cu porci vii, în pericol! Avertisment serios dat de Direcția Veterinară Vaslui crescatorilor de porcine!

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui este în stare de alertă, ca urmare a apariției unui focar de pestă porcină africană (PPA) pe teritoriul Ucrainei, foarte aproape de zona nordică a României. În consecință, DSVSA va monitoriza mai atent modul de comercializare a animlelor și a produselor din carne de porc.

Pentru consumatori nu există nici un pericol, însă pentru fermieri consecințele unei îmbolnăviri cu PPA ar putea fi catastrofale. În cazul apariției unui focar de infecție, mortalitatea tinde spre 100%. Mai mult decât atât, în cazul apariției pe teritoriul statului român a unui asemenea focar de infecție, România ar fi declarată zonă indemna, fapt care atrage interzicerea tuturor produselor din carne de porc pe piețele internaționale. Din moment ce statutul de zonă indemnă se poate ridica practic după 2-3 ani, fermierii care au ca obiect de activitatea creșterea porcinelor vor intra în faliment. DSVSA a interzis comerțul de animale vii în număr mare în târguri și oboarele autorizate, însă există o problemă cu târgurile și oboarele din județ care funcționează fără a fi autorizate de DSVSA și în care se vând animale la negru: Bârlad, Huși, Negrești, Codăești, Crasna, Vulturești, Băcești, Rădeni și Puiești. Acestea vor fi controlate de inspectorii DSVSA cu ajutorul forțelor de ordine. Micul comerț, la nivelul satelor, ce nu implică transportul animalelor vii nu a fost interzis. (Bogdan RUSU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: