Home » Administratie » Cum reușesc primarii vasluieni să se uite în lege ca mâța în calendar!

Cum reușesc primarii vasluieni să se uite în lege ca mâța în calendar!

Pentru că nu cunosc legea sau din rea voință, pe parcursul anului anterior, aleșii locali din județul Vaslui au reușit performanța de a emite un număr considerabil de acte administrative nelegale, potrivit concluziilor juriștilor din cadrul Prefecturii Vaslui. Este vorba de 357 de documente aprobate de consiliile locale, Consiliul Județean (CJ) și de primarii celor 86 de unități administrativ-teritoriale (UAT). Acest număr de documente contestate de Prefectură depășește cu mult totalul actelor din aceeași categorie, emise în 2015, de UAT-urile din județele Iași și Bacău, în care aleșii locali au întocmit ilegal doar 168 de acte administrative (155 în județul Iași și 13 în județul Bacău). Cele mai multe documente ilegale emise în 2015 au fost semnate de primarii din județul Vaslui: 255.

acte-administrativeÎn urma verificărilor efectuate de juriștii Instituției Prefectului Județului Vaslui s-a descoperit că primarii și consilierii locali vasluieni au mari carențe în domeniul aplicării legilor în vigoare și că au avizat/dispus o serie de măsuri în contradicție cu legile statului. Cele mai des întâlnite acte nelegale emise sunt din domeniul organizării licitațiilor pentru vânzarea de bunuri publice, precum și în privința modului de remunerare a personalului plătit din fonduri publice. De asemenea, aleșii locali au dovedit că nu cunosc nici legile care reglementează exploatarea pajiștilor, sau Legea finanțelor publice locale, sistemul de efectuare a schimburilor de teren; pe cele ce vizează concesionarea terenurilor, sau prevederile legale legate de incompatibilitatea de funcții. S-au întâlnit și acte administrative ce vizau atribuirea de contracte de achiziție publică, acordarea unor sporuri „exagerate” pentru condiții grele de muncă, dar și situații în care au fost constituite comisii de angajare fără a se respecta legislația. De asemenea, printre altele, au fost situații de dispoziții ale primarilor date în domenii în care aceștia nu aveau competențe.

La Vaslui, în 2015, au fost verificate 42.562 de documente administrative, din care 4.728 au reprezentat hotărâri ale consiliilor locale, iar restul, decizii ale primarilor. Din cele 357 documente nelegale, 255 au fost decizii semnate de primarii vasluieni, iar 101 au fost hotărâri ale consiliilor locale. La aceste acte cu probleme s-a adăugat o hotărâre a CJ Vaslui.

În județul Iași, în 2015, Instituția Prefectului a solicitat anularea a 155 documente, în timp ce prefectul Bacăului a dispus revocarea a doar 13 acte administrative.

Potrivit legii, prefectul exercită controlul de legalitate asupra actelor administrative adoptate sau emise de autoritățile administrației publice locale organizate la județului Vaslui. Activitatea de verificare a legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale are în vedere ca, în procesul de elaborare și redactare a actelor administrative, să fie respectate două categorii de condiții de legalitate, prevăzute în actele normative în vigoare și unanim acceptate de literatura juridică de specialitate. Aceste documente administrative trebuie să respecte condiții de fond, adică să fie emise cu respectarea competenței materiale și a competenței teritoriale, în condițiile prevăzute de actele normative, dar și o serie de condiții de formă, actele care țin de modul de formulare a acestor acte. (Bogdan RUSU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: