Home » Business » ANAF se inroleaza pe platform Ghiseul.ro. Contribuabilii vor plati taxele si impozitele online, incepand din toamna

ANAF se inroleaza pe platform Ghiseul.ro. Contribuabilii vor plati taxele si impozitele online, incepand din toamna

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat procedurile de inrolare pe plaforma Ghiseul.ro, iar, cel mai probabil, din toamna, contribuabilii persoane fizice pot achita taxele si impozitele datorate in sistem online catre ANAF, a declarat, luni, Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice.

Simplificarea procedurilor administrative si plata online au fost printre principalele obiective ale mandatului meu, la preluarea acestuia. In acel moment, nu exista o initiativa rapida, concreta si imediata pentru plata taxelor si impozitelor de catre persoane prin intermediul cardului, la ghiseu sau online. Ne-am indreptat catre Ghiseul.ro pentru ca este o platforma care deja functioneaza la nivelul taxelor locale. Este cazul sa mergem si la nivelul autoritatilor centrale, respectiv sa inrolam ANAF in Ghiseul.ro pentru simplificarea vietii contribuabilului. Avand in vedere numarul mare de solicitari privind plata taxelor online, ANAF a demarat procedurile si speram ca, din toamna, acest lucru sa fie posibil cel putin la nivelul persoanelor fizice”, a mentionat Dragu, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Finantelor Publice, la ora actuala, este urmata o serie de pasi, unul fiind selectarea institutiei de credit prin care sa se realizeze platile online.

“Tehnic, sunt doi pasi importanti pe care ii facem in aceasta perioada pentru a adera la sistemul de plata electronica. In primul rand, trebuie sa selectam institutia de credit prin care sa se realizeze platile online. In al doilea rand, trebuie inregistrarea efectiva a ANAF pe platforma. Pot sa va spun ca am demarat ambele actiuni in paralel si in acest moment avem deja un grup de lucru care lucreaza din partea Trezoreriei si din partea ANAF pentru realizarea caietului de sarcini, dar si pentru identificarea aspectelor tehnice la nivel IT pe care trebuie sa le solutionam in perioada imediat urmatoare. De asemenea, sunt aspecte tehnice si juridice extrem de importante ce trebuie avute in vedere. De exemplu, datele cu privire la ce taxe si impozite are de platit fiecare contribuabil sunt date cu caracter secret. Asta inseamna ca informatiile de plata vor fi furnizate de ANAF la 24 de ore dupa deschiderea contului pe ghiseul.ro. De asemenea, stingerea creantelor se va face in maxim 5 zile de la efectuarea platii. In prezent, vreau sa va reamintesc ca avem posibilitatea achitarii taxelor si impozitelor in numerar la casieriile trezoreriilor, prin virament, respectiv prin Ordin de plata sau prin internet banking si prin mandat postal. Dupa cum spuneam, din toamna speram sa putem efectua aceste plati si online, prin Ghiseul.ro”, a spus Anca Dragu.

Lansat in martie 2011, www.ghiseul.ro si este administrat si operat de Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR), institutie aflata in subordinea MSI.
Din aprilie 2013, MFP si ANAF au initiat un proces de modernizare a administratiei fiscale finantat de Banca Mondiala in suma de 70 milioane de euro.
La finalul anului 2013, Guvernul a adoptat o hotarare prin care s-a stabilit ca plata comisionului aferent platii electronice cu cardul a taxelor si impozitelor prin intermediul www.ghiseul.ro (altul decat comisionul prevazut prin contract de catre banca cu care fiecare cetatean are contract) sa fie suportata de catre beneficiarul platii (respectiv de institutiile publice).
Un numar de 96 de primarii accepta plata online a taxelor si impozitelor locale, prin www.ghiseul.ro sau platformele proprii.
Sursa: incont.stirileprotv.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: