Home » Social » Trei frați scăpați de chinuri!

Trei frați scăpați de chinuri!

de Răzvan CĂLIN

Trei frați, cu vârste cuprinse între șase luni și șase ani, au fost scoși din familie de către specialiștii DGASPC Vaslui pentru că trăiau în condiții mai mult decât precare. Înfometați, murdari și neîngrijiți, cu ambii părinți alcoolici, micuții aveau parte de un veritabil calvar. În urmă cu șase ani, familia respectivă a pierdut alți patru copii care au ars de vii într-un incendiu cumplit.

Trei frați minori din satul Mușata, comuna Berezeni, au scăpat din infernul pe care îl trăiau zi de zi grație intervenției specialiștilor din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui. Este vorba despre trei copii, cu vârste cuprinse între șase luni și șase ani, ai căror părinți inconștienți sunt principalii vinovați pentru traiul mizerabil de care aveau parte zi de zi.

”Cazul era monitorizat de mai mult timp. Problema este că părinții acestor copii nu prea au realizat care este rolul lor. Practic, vorbim de o formă de neglijare extrem de severă. Copiii erau neîngrijiți, murdari, lăsați în voia sorții, timp în care ambii părinții își vedeau de singura lor îndeletnicire: consumul de băuturi alcoolice. De multe ori plecau de acasă cu orele și lăsau copiii nesupravegheați. Unde mai pui că de multe ori lăsau reșoul în priză și oricând se putea întâmpla o nenorocire”, ne-a declarat Ionel Brătianu, psiholog în cadrul DGASPC Vaslui.

În urmă cu șase ani familia respectivă a trecut printr-o tragedie cumplită: în urma unui incendiu cumplit, toți cei patru copii ai lor au pierit în flăcări, arși de vii. Se pare că părinții nu au înțeles mare lucru din această nenorocire pentru că la fel ca și în urmă cu șase ani, ei obișnuiesc să-și lase copiii nesupravegheați, singuri în casă. Trebuie spus că acești trei copilași au fost zămisliți după tragedia din urmă cu șase ani.

”Am avut semnale clare că cei doi părinți nu au prea fost afectați de nenorocirea de acum șase ani. Sau, mai bine zis, nu au învățat nimic din cumplita pățanie. Dumnezeu le-a oferit șansa de a deveni din nou părinți și au mai adus pe lume alți trei copii. Dar, au continuat să fie la fel de indolenți. Îi lăsau și pe aceștia cu orele singuri acasă, cu reșoul în priză și ne-a fost teamă că vor sfârși și aceștia la fel ca frățiorii lor. Nu mai vorbim că părinții lor sunt mai mereu beți, nu îi îngrijesc, nu îi hrănesc așa cum trebuie, etc.”, ne-a mai spus Brătianu.

În consecință, specialiștii DGAPC Vaslui au prezentat cazul instanței și Tribunalul Vaslui a emis recent o ordonanță președințială prin care acești copii au fost scoși din mediul familial și plasați unor asistenți maternali profesioniști. Părinții copiilor riscă să fie decăzuți din drepturile dacă ancheta va reliefa că sunt incapabili de a-și crește copiii așa cum trebuie.

Cazul este cunoscut și la Primăria Berezeni, care prin serviciul de specialitate a monitorizat la rândul său această familie. Primarul Iulian Miliare ne-a declarat: ”Comportamentul părinților lasă mult de dorit. Sunt mari consumatori de alcool amândoi. Plus că au și un ușor handicap, sau mai bine zis o formă de retard mental. Vă dați seama, combinat cu alcool, cam despre ce fel de oameni vorbim. Copiii ăia, săracii, erau murdari și flămânzi în permanență. Și să nu credeți că erau chiar săraci lipiți pământului. Cu tot cu ajutorul social și alocațiile copiilor, ridicau în jur de 1.300 de lei lunar. Niște oameni gospodari, la țară, se pot descurca cât de cât binișor. Dar, din păcate nu e cazul lor, pentru că toți banii se duceau pe alcool”.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: