Home » Administratie » Ce dezastre a lăsat în urmă viitura de alaltăieri! Bilanțul groazei

Ce dezastre a lăsat în urmă viitura de alaltăieri! Bilanțul groazei

Potrivit primelor evaluări făcute de autoritățile locale din Crețești, 25 de case din satul reședință și localitatea Satu Nou au fost inundate în urma viiturii de marți seara, care a distrus și o porțiune din drumul european E 581, situație ce a condus la întreruperea în totalitate a traficului rutier pentru câteva ore. În unele locuințe, nivelul stratului de mâl adunat de pe versanți a atins și jumătate de metru, ceea ce i-a determinat pe oameni să-și părăsească, provizoriu, gospodăriile. De asemenea, torentele au distrus nouă kilometri de drumuri comunale și au acoperit complet cu apă 28 de hectare de culturi agricole, acestea fiind calamitate în totalitate.

Timp de o oră și jumătate, torentele au curs continuu de pe dealuri astfel încât întreaga vale a râului Lohan a fost acoperită complet cu apă de parcă își mutase Dunărea cursul prin Crețești. În unele case nu se poate locui în prezent, oamenii mutându-se provizoriu pe la rude până când își vor scoate mâlul din case. Deocamdată, nu avem case distruse și nu există solicitări de adăpostire temporară. Acum (n.r.-miercuri) mergem din casă în casă cu o comisie de evaluare pentru a face un raport complet cu pagubele provocate de viitură”, a declarat primarul comunei Crețești, Gelu Gălățeanu.

Raportul final întocmit de comisia de evaluare, din care fac parte și reprezentanți ai Prefecturii Vaslui, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului Județean în Construcții, va fi înaintat către Guvern în vederea acordării unui sprijin financiar. „Asta nu înseamnă că până atunci vom sta degeaba. De mâine dimineață (n.r.-joi), vom intra cu forțe și mijloace proprii pe toate drumurile din comună pentru a le decolmata. Există porțiuni în Satu Nou unde apa a făcut cratere în care intră și un tanc. Așa că, vă dați seama, sunt în continuare porțiuni de sat izolate, unde nu se poate ajunge cu mașina”, susține primarul Gelu Gălățeanu.

În ceea ce privește traficul rutier pe E 581, acesta se desfășura în continuare pe un singur fir, marți după-amiază, pe raza localității Satu Nou, acolo unde torentul a distrus, marți seara, două poduri. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: