Home » Social » Doi bârlădeni, membri ai corului universitar „Armonia”

Doi bârlădeni, membri ai corului universitar „Armonia”

Doi bârlădeni, foști studenți în Iași, nu au putut să uite, după absolvirea facultății, de anii frumoși ai studenției și retrăiesc perioada cea mai dragă lor, grație unui cor care-i unește de aproape 30 de ani.

De trei ori pe săptămână, Ivona Măgdăliniș – fostă studentă la Chimie – Fizică, actualmente profesoară la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad, și Raimond Petrescu – fost student al Facultății de Mecanică, acum pensionar și, mai nou, scriitor, merg să repete în corul universitar „Armonia”. Sunt la fel de sârguincioși în a-și pregăti repertoriul, dar mult mai nostalgici.

Am făcut parte din corul «Armonia» pentru că mi-a plăcut muzica și pentru că am calități muzicale. Corul a devenit o familie, mulți membri ai corului fiind încă de la înființare, din 1983. Pe noi, cei mai vechi coriști ai «Armoniei» ne leagă ceva eteric, ceva ce depășește sfera cântării. S-a închegat o comuniune sufletească. Este o terapie, un balsam al sufletului, întâlnirea cu vechii colegi de facultate, de câteva ori pe săptămână”, ne-a mărturisit Raimond Petrescu.

Cu o exactitate demnă de un ceasornic elvețian și cu o rigurozitate desăvârșită, cei doi bârlădeni încearcă să nu rateze nicio repetiție din cele programate în zilele de marți, vineri și sâmbătă.

De trei ani, au redevenit membri ai corului, după o perioadă în care, din anumite motive, nu au putut ajunge la repetiții.

Retrăiesc momentele din facultate, chiar dacă acum sunt un adult în adevăratul sens al cuvântului. La patruzeci și ceva de ani, mă simt studentă. E fantastic. Este minunat să cânți în corul «Armonia» alături de colegi pe care-i știi de o viață, și de același dirijor excepțional de dăruit”, ne-a spus Ivona Măgdăliniș.

Repertoriul corului a adunat în timp aproximativ 130 de lucrări, piese corale românești, printre care cele compuse de Gheorghe Cucu, T. Jarda, Achim Stoia, Sabin Pantea, etc. Corul organizează anual două concerte – unul iarna, cu colinde și altul vara, cu piese muzicale românești și internaționale din diferite epoci, piese corale românești, madrigale. Inițial, „Armonia” a fost corul Facultății de Electrotehnică, iar după 1989 a devenit cor universitar. În această vară, cei doi bârlădeni vor concerta, alături de ceilalți 70 de coriști ai „Armoniei”, în Aicler (Provence) în Franța. Corul este la al treilea concert în Franța, Ivona Măgdăliniș la a doua participare, iar Raimond Petrescu va cânta pentru prima dată publicului francez din Aicler. Festivalul din Franța este organizat de Federation Aicler, o asociație care se ocupă numai de promovarea muzicii. Ca la orice festival, nu se acordă premii, tot ceea ce contează fiind participarea și prestația cât mai bună. Festivalul adună anual coriști din toată Europa, dar și din țări de pe alte continente, iar jumătate dintre participanți sunt membri ai corurilor universitare.

Concertul cu care ne vom prezenta în Franța, în perioada 9 – 13 iulie , durează o oră și zece minute. Știm că lituanienii și rușii se vor prezenta, ca de obicei, ireproșabil, dar sper că și «Armonia» va fi remarcată, mai ales că, anul acesta, vor face parte din cor două voci bârlădene – o voce alto și un bas ”, a mai mărturisit Raimond Petrescu.

Raimond Petrescu a devenit membru al corului în 1986, iar Ivona Măgdăliniș cântă în „Armonia” din anul 1992 (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: