Home » Social » Ionel Constantin: absolvenții sunt slab calificați și încurajați să nu muncească – Șomajul acordat absolvenților încurajează puturoșenia

Ionel Constantin: absolvenții sunt slab calificați și încurajați să nu muncească – Șomajul acordat absolvenților încurajează puturoșenia

În timp ce liceele vasluiene sunt preocupate de organizarea celebrelor marșuri ale absolvenților, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) se pregătește să-i primească în rândul șomerilor. Pentru mai bine de 1.000 din totalul de absolvenți, marșul nu va fi prea lung. Va începe în curtea liceelor și se va termina la AJOFM.

Anual, o treime din totalul de absolvenți de studii preuniversitare iau cu asalt AJOFM-ul pentru a deveni șomeri cu acte în regulă. În această vară, prognozele arată că o treime din cei 3.213 elevi de clasa a XII-a care vor susține probele de bacalaureat vor deveni șomeri, fapt care nu este privit cu ochi buni de oamenii de afaceri. Reprezentanții lor consideră că această politică a statului de stimulare a absolvenților este de fapt o încurajare a statului degeaba. Departe de a fi suficient de bine calificați pentru a se ajofm vasluiîncadra în muncă, de cele mai multe ori, foștii elevi ai liceelor și școlilor profesionale se îndreaptă direct spre AJOFM. Motivul este simplu: decât să lucreze din greu pentru un salariu de 800 de lei, mai bine să încaseze un șomaj de 250 de lei, fără a face nimic. Această stare de fapt este cauzată de mai mulți factori, printre care lipsa de pregătire profesională a absolvenților, nivelul salariilor plătite de angajatori și lipsa locurilor de muncă.

“Acordarea acestei indemnizații de șomaj (cazul absolvenților de clasa a XII-a) conduce la încurajarea puturoșeniei. Omenii stau acasă și se mulțumesc cu indemnizația de șomaj și nu se duc să muncească din cauza faptului că valoarea salariului minim pe economie este foarte apropiată de valoarea indemnizației. Din punctul meu de vedere legea, indemnizațiile de șomaj, au determinat populația să devină leneșă. Normal este să se acorde sprijin financiar pentru persoanele cu handicap, pentru oamenii necăjiți. Celor care pot să muncească ar trebui să fie remunerați cu salarii medii pe economie, nu cu salarii minime, pentru a fi atrași în câmpul muncii”, ne-a declarat Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui.

Ca reprezentant al oamenilor de afaceri din județ, Constantin a mai spus că aceste fonduri care se acordă absolvenților de liceu cu titlu de indemnizație de șomaj ar trebui folosite pentru creșterea salariilor care se acordă persoanelor angajate. În anul 2015, de exemplu, AJOFM a achitat indemnizațiii de șomaj unui număr de 1.528 de absolvenți de studii medii și superioare. Un alt factor care determină existența unui șomaj înfloritor în rândul absolvenților este nivelul slab de pregătire de care dau dovadă. Slab calificați sau fără o calificare propriu-zisă, cei care termină liceele și școlile profesionale nu au alte opțiuni decât pe aceea de a solicita șomaj.

“Oamenii de afaceri nu sunt mulțumiți de nivelul cunoștințelor profesionale pe care le au absolvenții, dar aici vina este împărțită. Pe de-o parte, vina aparține unităților de învățământ care nu dispun de ateliere de pregătire profesională, iar oamenii de afaceri nu s-au implicat pentru a-i pregăti în întreprinderile lor pe viitorii meseriași. În al doilea rând ar trebui să se constituie adevărate clase de elevi, pentru ca practica să se realizeze comasat în aceste întreprinderi. Totuși, oamenii de afaceri nu ar trebui să critice instituțiile de învățământ”, a mai spus Ionel Constantin. (Bogdan RUSU)

About Tehno Redactor