Home » Justitie » Ce le ”coace” Prefectura Vaslui traficanților și consumatorilor de droguri din județ! Planurile din biroul prefectului Olteanu!

Ce le ”coace” Prefectura Vaslui traficanților și consumatorilor de droguri din județ! Planurile din biroul prefectului Olteanu!

de Răzvan CĂLIN

Instituția Prefectului de Vaslui își arată din nou determinarea și hotărârea ca războiul contra traficului și consumului de etnobotanice să se încheie cu o victorie clară împotriva acestui flagel care, în ultimul timp, s-a insinuat tot mai mult în comunitățile urbane din întreg județul. Printr-un comunicat de presă emis de Cancelaria Prefectului de Vaslui, Daniel Olteanu lansează din nou o chemare la luptă către toate instituțiile statului abilitate să intervină. Mai mult, prefectul de Vaslui a salutat implicarea cotidianului Est News în acest război, ținând cont de campania de presă pe care ziarul nostru o derulează de mai mult timp pe marginea acestui subiect extrem de delicat.

Olteanu afirmă că unul dintre articolele scrise pe această temă (”Bârlădenii se revoltă împotriva etnobotanicelor” – publicat în ediția din 15.04.2016) a avut un ”puternic impact emoțional asupra cetățenilor din municipiul Bârlad”. Seria de articole care a urmat a declanșat o reacție promptă din partea prefectului de Vaslui care a ținut să impulsioneze toate instituțiile ce pot face lumină în astfel de situații.

”Din analiza acestor materiale (de presă, n.r.) rezultă că tot mai mulți bârlădeni sesizează redacțiile ziarelor în legătură cu amploarea deosebită pe care a luat-o fenomenul etnobotanicelor în Bârlad, unde, datorită ineficacității autorităților, au apărut mai multe zone (adevărate fiefuri ale traficanților) unde se face trafic, fiind cumpărate frecvent asemenea produse în vederea consumului. Un aspect important ce se desprinde din conținutul articolelor este acela că, traficul și consumul de etnobotanice fiind în continuă creștere, cetățenii sunt nemulțumiți de autorități, care par a fi depășite de situație. În același timp, permanent apar diferite semnalări în presă privind persoane care sunt prezentate la Unitățile de Primiri Urgență (UPU) ale spitalelor, cu depresii și tentative de suicid, ca urmare a consumului voluntar de substanțe toxice, inclusiv de etnobotanice”, se spune în comunicatul de presă emis de Cancelaria Prefectului de Vaslui.

Este exact ceea ce reporterii Est News au semnalat în repetate rânduri prin intermediul articolelor de presă. Interesant este că la una dintre întrunirile de lucru convocate pe această temă de prefectul Olteanu, reprezentanții instituțiilor cu atribuțiuni în combaterea acestui fenomen infracțional au recunoscut că situația din teren este gravă. Autoritățile au sesizat la rândul lor că în ultimul timp traficul și consumul stradal de etnobotanice s-a intensificat, mai ales în Bârlad.

Prefectul de Vaslui salută campania de presă a ziarului Est News!

A fost momentul în care autoritățile – Poliția Națională, Jandarmeria Română, Poliția Locală etc. – au făcut front comun și au acționat simultan pe această linie. Lucru ce s-a văzut mai ales în cazul situației delicate din zona Casei ”Sturdza”, cunoscută drept unul dintre fiefurile traficanților și consumatorilor de etnobotanice. Așa cum am mai scris, polițiștii și jandarmii au acționat ferm în ultimul timp, astfel încât zona a fost ”deparazitată” de acești indivizi dubioși. Spre bucuria și ușurarea cetățenilor și oamenilor de bine ce locuiesc în această zonă centrală a Bârladului.

De altfel, prefectul Olteanu a lăsat clar să se înțeleagă că a înțeles mesajul pe care l-am transmis prin ultimul articol scris – „Ați văzut că se poate domnilor polițiști și jandarmi?! Fieful traficanților și consumatorilor de etnobotanice de la Casa Sturdza, anihilat de oamenii legii!”, marcând, practic, o primă victorie din acest război ce se anunță de durată: ”Acest articol pune în evidență caracterul obiectiv al mass-media și rolul activ al acesteia în a determina acțiuni coerente și sistematice ale instituțiilor abilitate în asigurarea ordinii și siguranței publice, a faptului că dacă se vrea se poate!”.

Toate instituțiile statului abilitate, chemate din nou la război!

Folosindu-se de acest prilej, prefectul de Vaslui a făcut o nouă mișcare și a solicitat în scris tuturor instituțiilor să își intensifice eforturile ”de război”: Consiliul Județean Vaslui, Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui, Poliția Municipiului Bârlad, Primăria Municipiului Bârlad, Poliția Locală Bârlad, Inspectoratul Județean de Jandarmi Vaslui, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui, Direcția de Sănătate Publică Vaslui, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, Colegiul Psihologilor din România – Filiala Teritorială Vaslui, Poliția municipiului Vaslui, Primăria municipiului Vaslui, Poliția Municipiului Huși, Primăria Municipiului Huși, Poliția Orașului Negrești, Primăria Orașului Negrești, Poliția Orașului Murgeni și Primăria Orașului Murgeni.

Deși a felicitat forțele de ordine pentru reușita în cazul zonei de la Casa ”Sturdza”, Olteanu a atras atenția acestora că nu este cazul să se culce pe lauri. Ci trebuie să acționeze în continuare, astfel încât lucrurile să nu degenereze din nou, iar ideea preconcepută conform căreia orice ”minune” românească nu durează prea mult să dispară pentru totdeauna din conștiința publică.

De asemenea, având în vedere concluziile de la întâlnirea de lucru din data de 17 mai 2016, prefectul Olteanu, a solicitat, încă odată, ca toate instituțiile implicate să efectueze analize proprii conform competențelor ce le revin prin acte normative, să elaboreze și să înainteze Instituției Prefectului propuneri care să stea la baza unui plan concret și coerent de acțiune, pentru prevenirea și combaterea consumului și traficului de droguri și substanțe etnobotanice (NSP). Mai mult, prefectul de Vaslui a readus în discuție necesitatea constituirii unui grup de acțiune și intervenție antidrog, ca mecanism instituțional în aplicarea Strategiei județene antidrog. În acest context a fost adresată rugămintea să fie realizate și comunicate analize și propuneri din care să rezulte următoarele aspecte: cauzele și condițiile care au condus și pot conduce în continuare la amplificarea și consolidarea consumului de droguri și etnobotanice, cu luarea în considerare a unei analize SWOT în acest domeniu (puncte tari și puncte slabe, oportunități și amenințări); măsurile organizatorice și de acțiune continuă, ori de intervenție rapidă, după caz, ce trebuie și pot fi luate de către autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului de droguri, etnobotanice și alte NSP; organizațiile neguvernamentale cu obiect specific de activitate, care ar putea fi atrase la colaborare în domeniul prevenției și terapiei antidrog.

Centre de zi pentru consilierea și sprijinul consumatorilor de droguri în toate orașele din județ!

Nu în ultimul rând, prefectul de Vaslui a propus și realizarea unui centru de zi Bârlad, Vaslui și Huși, precum și în orașele Negrești și Murgeni, care să ofere consumatorilor de droguri servicii complementare: cursuri de școlarizare și pregătire profesională, terapie ocupațională, grupuri de suport, servicii medicale, psihologice și sociale în vederea obținerii abstinenței pe termen lung și a reinserției sociale. În același timp, se urmărește crearea și operaționalizarea unei așa numite comunități terapeutice, în Bârlad, Vaslui și Huși, precum și în orașele Negrești și Murgeni, care să asigure, pentru o perioadă de la minim 3 luni până la 1 an, partea de intervenție specializată psiho-socială pentru menținerea abstinenței pe termen lung, concomitent cu dezvoltarea abilităților de reinserție familială și socială, prin psihoterapie, terapie ocupațională și alte metode cu eficiență dovedită în recuperarea persoanelor consumatoare de droguri.

Sunt luate în calcul și propuneri motivate pentru modificarea și completarea legislației în vigoare, care pot sta la baza creșterii eficienței și eficacității în lupta antidrog.

”Având în vedere importanța acestui demers și responsabilitatea de care trebuie să se dea dovadă, prefectul Daniel Olteanu adresează rugămintea tuturor reprezentanților mass-media, precum și întregii opinii publice, pentru a face propuneri și observații pertinente și utile, pe oricare dintre aspectele menționate mai sus, care să stea la baza configurării liniilor de acțiune ale instituțiilor abilitate cu prevenirea și combaterea consumului de droguri și substanțe etnobotanice în județul Vaslui. Orice propunere și observație poate fi transmisă în scris ori prin mail la adresa instituției: cancelarie@prefecturavaslui.ro”, se mai spune în comunicatul emis de Cancelaria Prefectului de Vaslui.

Sperăm, la rândul nostru, că acțiunile ferme ale autorităților locale se vor derula și pe viitor cu aceeași intensitate. Până la urmă, realitatea este că, din păcate, la români orice minune nu ține prea mult, dar cum speranța moare ultima, cetățenii de bună credință trag nădejde că lucrurile se vor schimba în bine odată pentru totdeauna. Altfel riscăm să vedem cum lipsa de reacție a autorităților transformă comunități liniștite, precum cea din Bârlad, în veritabile fiefuri infracționale.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: