Home » Sanatate » Prinde orbul, scoate-i ochii! Cazul toxiinfecției alimentare de la Puiești se complică

Prinde orbul, scoate-i ochii! Cazul toxiinfecției alimentare de la Puiești se complică

de Răzvan CĂLIN

Ancheta autorităților în cazul toxiinfecției alimentare de la Școala din Rotari (Puiești) este îngreunată din cauză că învățătoarea nu mai are bonurile fiscale pentru alimentele care le-a cumpărat și le-a servit elevilor la petrecerea de Ziua Copilului. Inspectorii veterinari au declanșat o anchetă și au prelevat probe de laborator de la unitățile economice de unde au fost achiziționate alimentele.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a declanșat la rândul său o anchetă în cazul Școlii cu clasele cu I- IV din satul Rotari, comuna Puiești, unde nu mai puțin de 25 de elevi au căzut pradă unei toxiinfecții alimentare severe. Copiii, cu vârste cuprinse între șase și 10 ani, au luat parte la o petrecere de 1 Iunie, organizată la școala din sat, din inițiativa părinților și a învățătoarei Daniela Suvac. A doua zi, copiii au început să se simtă din ce în ce mai rău, astfel încât ambulanțele au bătut cărare, transportând micuții fie la spitalul din Bârlad, fie la cel din Vaslui.

Prefectul județului Vaslui, Daniel Olteanu, a avut o reacție promptă și le-a cerut celor de la DSVSA  să declanșeze imediat o anchetă în acest caz, lucru care s-a și întâmplat. Până în momentul de față, s-a descoperit că toate produsele ce au fost servite copiilor din Rotari la petrecerea de 1 Iunie, au fost achiziționate de la patru unități (trei magazine din Bârlad, printre care se numără și un supermarket și încă unul din Puiești). Deși inspectorii veterinari au acționat în teren încă din seara zilei de 2 iunie, până în momentul de față nu au descoperit nimic dubios. Mai mult, învățătoarea de la școala din Rotari a declarat că nu mai are bonurile fiscale ale bunurilor cumpărate: pulpe de pui, kaizer din pulpă, șuncă presată, salam, măsline, roșii, prăjitură midi Tiramisu, Coca Cola și suc de portocale.

”Din declarațiile doamnei învățătoare a celor 27 de copii din clasele I-IV, produsele au fost achiziționate de la 3 magazine din Bârlad,  de către dumneaei, iar sucurile de portocale și coca-cola de la un magazin din sat. Învățătoarea nu a putut pune la dispoziție bonurile produselor alimentare,  afirmând ca le-a aruncat,  prin urmare nu se poate face dovada cu siguranță a achiziționării produselor și sortimentelor din locurile specificate de aceasta. La școală nu s-au mai identificat nici etichete ale produselor consumate pentru a se putea stabili cu exactitatea loturile de produse posibil incriminate în focarul de toxiinfecție alimentară”, s-a precizat într-un comunicat emis de DSVSA Vaslui.

Din produsele specificate de învățătoare care ar fi fost cumpărate, inspectorii veterinari au identificat la vânzare numai salamul din care s-au recoltat probe din  2 loturi diferite existente în magazin, roșii și teste de sanitație de pe suprafețe în vederea examenului de laborator. Nu s-au mai identificat la vânzare kaizer, șunculiță și măsline. Inspectorii veterinari au recoltat de asemenea probe din loturile și tipurile de suc achiziționate pentru copii.

”În urma anchetei efectuate la cele 3 magazine nominalizate, situate în Bârlad,  reprezentanții DSVSA Vaslui au constatat următoarele: s-au identificat 17 cutii de midi Tiramisu x 10 bucăți, din care s-a recoltat o cutie a 10 bucăți în vederea analizelor de laborator și  restul s-a retras din consum până la obținerea rezultatelor de laborator. Prăjiturile ar fi fost achiziționate în data de 31.05.2016; s-au verificat cantitățile de carne de pasăre și s-a constatat în urma verificării facturilor prezentate și a stocurilor că la data și ora controlului în magazin nu se mai regăseau pulpe de pui din lotul prezentat la vânzare în data de 30.05.2016; preparatele de carne erau în vitrină frigorifică funcțională, toate preparatele din carne erau în termen de valabilitate, temperatura în vitrina frigorifică fiind de 2,9° C, s-a prezentat și graficul de temperatură. Personalul avea echipament de protecție și avea la dispoziție mănuși de unică folosință pentru manipularea produselor alimentare. Existau avize de marfă și facturile de recepție a produselor alimentare. La unul din punctele de lucru controlate s-au identificat nereguli referitoare la condițiile de depozitare a produselor alimentare, respectiv supraaglomerarea spațiului, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă în valoare de 2000 lei”, s-a mai precizat în comunicatul de presă emis de DSVSA Vaslui.

Reamintim că pe 2 iunie, tot mai mulți copii din satul Rotari au început să se simtă din ce în ce mai rău. Dacă la primul apel 112 au fost raportate doar patru cazuri, ulterior, în decurs de maxim o oră, numărul cazurilor a crescut alarmant, ajungând până la 25 de victime. Toți copiii acuzau o stare generală de rău, specifică unei simptomatologii de toxiinfecție alimentară: grețuri, vărsături, cefalee, temperatură, dureri de stomac etc. 18 copii au fost preluați de ambulanțe și transportați la secția de infecțioase a Spitalului de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad, iar alți șapte la secția similară a Spitalului Județean din Vaslui. Starea de sănătate a copiilor este stabilă în prezent, însă sunt ținuți în continuare sub supraveghere în spital.

Ancheta autorităților este în derulare și se așteaptă primirea buletinelor de analiză care vor avea un rol important în elucidarea acestui caz.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: