Home / Sanatate / Cursuri de prim – ajutor la Colegiul Tehnic „AL.I. Cuza” din Bârlad

Cursuri de prim – ajutor la Colegiul Tehnic „AL.I. Cuza” din Bârlad

În România, încă se moare pentru că majoritatea populației nu cunoaște regulile de acordare a primului ajutor. Salvarea va veni, în următoarea perioadă, de cei tineri.

Asociația „Seară de carte” România și „Inițiativa tinerilor pentru modernizarea României” (înființată la 1 iunie 2016), filialele din Bârlad, s-au gândit să inițieze elevii din liceele bârlădene în tehnica acordării primului ajutor. Deocamdată, cursurile de prim ajutor au fost predate elevilor de clasa a IX-a, a X-a, și a XI-a, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”.

curs prim ajutor.2Nu ne-am așteptat ca acest curs de prim-ajutor să stârnească atâta interes în rândul elevilor. Au participat în mod direct la probele practice, au pus întrebări, făcând ca timpul alocat fiecărui curs, de două ore, să treacă foarte repede. Cererea a fost foarte mare, de aceea, în fiecare săptămână vom organiza câte un curs de două ore pe săptămână, și uneori chiar două cursuri”, ne-a declarat Mirela Saidi, președinta Asociației „Seară de carte” filiala Bârlad.

Manevrele de resuscitare s-au efectuat pe un manechin aflat în dotarea Stației de Ambulanță Vaslui, care a fost împrumutat de organizatorii cursului. Trainerul Mirela Saidi, cadru medical cu vechime de 20 de ani, a mai spus că aceste cursuri vor continua și în următoarea perioadă, iar la sfârșitul anului școlar se va organiza un curs de prim-ajutor pentru profesori, la rugămintea acestora.

Cursul de resuscitare cardiopulmonară (RCP) pe care Asociația „Seară de carte” l-a inițiat din nevoia de informare a tinerilor ar trebui să fie predat cât mai multor cetățeni pentru ca în situații limită să poată salva persoanele care, la un moment dat, se află în stop cardiorespirator, acasă, la slujbă sau pe stradă.

Mirela Saidi ne-a mai precizat că, pe viitor, organizatorii nu se vor limita doar la predarea cursurilor RCP ci și a manevrei Heimlich pentru salvarea persoanelor care se află în pericol de a se asfixia prin obturarea căilor respiratorii cu corpuri străine. Inițiatorii acestor cursuri vor ca ele să fie fie organizate în fiecare an la toate clasele din toate liceele bârlădene. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Copil accidentat pe o trecere pentru pietoni din Vaslui. Șoferul, amendat și lăsat fără permis

Un copil de 9 ani a ...

Bărbatul care și-a omorât concubina, în stare critică la spital după ce a făcut infarct

Bărbatul din Pădureni care și-a ucis ...

Bărbat dus în stare gravă la spital după ce a fost surprins de un incendiu într-o garsonieră din Vaslui

Un bărbat de 44 de ani ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: