Home » National » Comisia Europeană, verificari la Petrom, Transgaz și Romgaz.Consiliul Concurenței: este o premieră asistența pe care instituția o acordă inspectorilor

Comisia Europeană, verificari la Petrom, Transgaz și Romgaz.Consiliul Concurenței: este o premieră asistența pe care instituția o acordă inspectorilor

Inspectori ai Comisiei Europene au efectuat verificări inopinate la companii din domeniul gazelor din România suspectate de practici neconcurențiale, anunță Executivul UE, fiind vizate, potrivit agenției Reuters, companiile Transgaz și Romgaz. 

UPDATE 21:00 – C.E. a făcut controale și la Petrom, mai multe telefoane fiind ridicate pentru verificări

Comisia Europeană a făcut verificări și la OMV Petrom, iar potrivit unor surse din piață, citate de Ziarul Financiar, telefoanele și calculatoarele membrilor din conducerea executivă a Petrom ar fi fost ridicate pentru verificări.

Inspectori ai Comisiei Europene au efectuat verificări inopinate la companii din domeniul gazelor din România suspectate de practici neconcurențiale, anunță Executivul UE, fiind vizate companiile Transgaz și Romgaz și Petrom. Potrivit Ziarului Financiar, care citează surse din piață, telefoane mobile și calculatoare au fost ridicate pentru verificări informatice.

Consiliul Concurenței spune că este o premieră asistența pe care instituția o acordă inspectorilor de la Comisia Europeană, mai notează Ziarul Financiar.

“Consiliul Concurenței a asistat, pentru prima dată, Comisia Europeană în inspecția inopinată desfășurată la sediile companiile Transgaz, Romgaz și OMV Petrom. Consiliul Concurenței are obligația de a sprijini acest tip de acțiuni în baza reglementărilor legale europene. Cazul vizează posibile încălcări ale Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene și este investigat în exclusivitate de Comisia Europeană. Autoritatea română de concurență a efectuat demersurile naționale pentru obținerea autorizațiilor legale astfel încât, în caz de obstrucționare a acțiunii Comisiei Europene să poată fi solicitat sprijinul organelor de poliție”, au comunicat reprezentanții biroului de presă ai Consiliului Concurenței.

„Comisia Europeană poate confirma că, în data de 6 iunie, oficiali ai instituției au efectuat inspecții neanunțate la sedii ale unor companii din România active în domeniul furnizării și transportului de gaze naturale„, informează un comunicat oficial.

„Comisia Europeană exprimă preocuparea că unele companii ar fi încălcat reglementările concurențiale europene care interzic activitățile de tip cartel și practicile restrictive de afaceri și/sau abuzul de poziția dominantă pe piață. Comisia Europeană investighează potențiale practici anticoncurențiale privind transportul și alimentarea cu gaz natural în România, legate în special de un presupus comportament anticoncurențial care ar viza blocarea exporturilor de gaz din România spre alte state membre UE”,precizează Executivul UE.

La verificări, inspectorii Comisiei Europene au fost însoțiți de reprezentanți ai autorităților competente din România.

Inspecțiile inopinate sunt o etapă preliminară în ancheta privind practici neconcurențiale.

Comisia Europeană nu dezvăluie numele companiilor de gaze vizate, dar, potrivit agenției Reuters, verificările vizează Romgaz și Transgaz.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: