Home » World » ATAC TERORIST la un club de noapte din Orlando, Florida: Cel puțin 50 de morți și 53 de răniți. Stat Islamic revendică atacul. Președintele Klaus Iohannis: România este alături de SUA, în aceste momente dificile

ATAC TERORIST la un club de noapte din Orlando, Florida: Cel puțin 50 de morți și 53 de răniți. Stat Islamic revendică atacul. Președintele Klaus Iohannis: România este alături de SUA, în aceste momente dificile

Cel puțin 50 de persoane au murit și 53 au fost transportate la spital, duminică, în urma unui atac armat la un club de noapte din Orlando, sudul statului american Florida, potrivit șefului poliției din Orlando, citat de Associated Press. 

Iohannis: România este alături de SUA, în aceste momente dificile

 Președintele Klaus Iohannis a scris, duminică, pe Facebook, că este „profund întristat” de vestea tragediei dintr-un club din Orlando și că România este alături de SUA în aceste momente dificile.

„Sunt profund întristat de vestea tragediei care avut loc într-un club din Orlando, Florida. În aceste momente dificile, România este alături de Statele Unite ale Americii, partener strategic al țării noastre, cât și de poporul american. Îmi exprim întreaga solidaritate și transmit sincere condoleanțe familiilor victimelor”, a scris Klaus Iohannis. 

Președintele Barack Obama a spus că americanii sunt uniți în durere și revoltă „față de un act de teroare și ură”.

Obama: Atacul armat de la clubul de noapte din Orlando este un „act de teroare” și un „act de ură”

Președintele american, Barack Obama, a condamnat dur atacul armat de la un club de noapte din Orlando, soldat cu 50 de morți, declarând că este un „act de teroare”, „un act de ură” și a făcut apel la cetățenii americani să fie puternici în fața unei astfel de tragedii, relatează Reuters.

„Azi, toți americanii deplângem crima brutală, un masacru îngrozitor a zeci de oameni inocenți”, a declarat Obama într-un discurs la Casa Albă.

„Chiar dacă atacul este încă investigat, știm suficient încât să putem spune că a fost un act de teroare și un act de ură”, a mai completat liderul american.

„Nu vom ceda în fața fricii și nu ne vom întoarce unii împotriva cerlorlalți. În schimb, vom rămâne uniți ca americani care își protejează cetățenii și își apără patria, care acționează împotriva celor care îi amenință”, a pledat Obama.

Rețeaua teroristă Stat Islamic revendică atacul armat de la clubul de noapte din Orlando

Rețeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacul armat din clubul de noapte din Orlando, soldat cu 50 de morți și 53 de răniți, potrivit ultimului bilanț, printr-un comunicat postat de agenția grupării, Amaq, citată de Reuters.

„Atacul armat care a vizat un club gay din orașul Orlando din statul american Florida, soldat cu peste 100 de morți și răniți a fost comis de un luptător Stat Islamic”, se arată în revendicarea postată pe agenția Amaq.

50 de morți și cel puțin 53 de răniți

Bilanțul victimelor ucise în clubul din Orlando, pe care oficialii l-au calificat ca fiind terorist, a ajuns la 50. Alte 53 de persoane sunt rănite, informează CNN.  Autoritățile spun că este „cel mai sângeros atac armat în masă din istoria SUA”.

Potrivit poliției, suspectul se numește Omar Mateen. El este cetățean american, dar părinții lui sunt afgani. Autoritățile cred că Omar Mateen făcea parte dintr-o mișcare islamistă radicală și că era „un terorist care avea drept ținte persoane homosexuale”.

Omar Mateen a fost ucis de poliție, potrivit CNN.

Atacul nu a fost unul organizat, Omar Mateen a acționat de unul singur. „Atacul nu a avut nicio legătură cu religia” a declarat tatăl atacatorului.

El a adăugat că Mateen a fost mânat de furia resimțită după ce a văzut doi bărbați sărutându-se în Miami, cu câteva luni în urmă:

“Mateen a văzut doi bărbați care se sărutau în fața soției și fiului lui și s-a înfuriat. Mi-a spus în felul următor: ‘Se sărutau și se atingeau în fața fiului meu! Și apoi, când eram la baie, am văzut iar bărbați în timp ce se pupau'”.

Cel puțin 53 de persoane au fost spitalizate, majoritatea în stare critică, au anunțat oficialii americani locali.

Un medic chirurg de la Centrul Medical Regional din Orlando a avertizat asupra asupra posibilității de creștere a bilanțului victimelor.

Primarul din Orlando, Buddy Dyer, a declarat că toți cei care au decedați au fost împușcați mortal cu arma de vânătoare a atacatorului. „E sânge peste tot”, a spus Dyer.

Circa 300 de persoane se aflau în clubul Pulse, în jurul orei locale 02.00 (09.00 – ora României) când au izbucnit schimburile de foc între atacator și un angajat al clubului.

Bărbatul s-a întors în club și a luat ostatici, a declarat șeful poliției din Orlando, John Mina. În jurul orei locale 05.00, autoritățile au trimis o echipă SWAT care a salvat ostaticii.

Atacatorul a fost împușcat mortal în schimburile de focuri cu forțele de ordine, dar înainte a ținut și ostatici. În confruntări, a fost rănit și un polițist.

Potrivit șefului poliției din Orlando, atacatorul ar fi avut asupra sa o armă de vânătoare și un pistol, dar și un dispozitiv atașat de corp.

Un purtător de cuvânt din cadrul FBI a declarat că autoritățile investighează dacă atacul de duminică este un act terorist, unul intern sau organizat de vreo grupare internațională.

Atacatorul din clubul de noapte din Orlando ar fi avut”înclinații spre ideologia islamistă radicală”

Atacatorul din clubul de noapte din Orlando ar fi avut „înclinații spre ideologia islamistă radicală”, susține un reprezentant FBI, luând în considerare ipoteza unui atac terorist, potrivit BBC News online.

„Avem anumite indicii că acest individ ar fi avut înclinații spre ideologia islamistă radicală”, a declarat Ronald Hopper din cadrul FBI.

Un purtător de cuvânt din cadrul FBI a declarat că autoritățile investighează dacă atacul de duminică este un act terorist, unul intern sau organizat de vreo grupare internațională.

De asemenea, autoritățile investighează și dacă bărbatul a acționat singur sau dacă a avut complici.

Potrivit șefului poliției din Orlando, atacatorul ar fi avut asupra sa o mitralieră și un pistol, dar și un dispozitiv atașat de corp.

El a mai precizat că atacul a fost bine organizat și plănuit, dar nu din respectiva zonă.

Atacatorul a fost împușcat mortal în schimburile de focuri cu forțele de ordine, dar înainte a ținut și ostatici. În confruntări, a fost rănit și un polițist.

Cel puțin 20 de persoane au murit și 42 au fost transportate la spital, duminică, în urma unui atac armat la clubul de noapte Pulse din Orlando, sudul statului american Florida, potrivit șefului poliției din Orlando. 

Violențele au izbucnit în clubul Pulse din Orlando la primele ore ale dimineții de duminică.

Poliția a avertizat locuitorii să nu se apropie de zonă printr-un mesaj postat pe contul de Twitter, declarând că „mai multe persoane au fost rănite”.

Anterior, pe pagina de Facebook a clubului Pulse a fost postat următorul mesaj: „Toată lumea să iasă afară din Pulse și să fugă”.

Potrivit unui prim bilanț oferit de presa locală, între șapte și douăzeci de persoane ar fi fost împușcate în atac, fără a fi oferite detalii suplimentare, scrie Reuters.

Mai mulți martori au scris pe conturile de pe rețelele sociale că un bărbat înarmat se afla înăuntrul clădirii și luase ostatici.

Mai multe ambulanțe au sosit la fața locului, inclusiv o mașină de pompieri.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: