Home » Justitie » Cu ce-și omoară timpul polițiștii de la circulație și de ce nu vad în 8 ore ce vede un ziarist în 30 de minute?

Cu ce-și omoară timpul polițiștii de la circulație și de ce nu vad în 8 ore ce vede un ziarist în 30 de minute?

În loc să îi sancționeze cu amendă pe șoferii care parchează la trecerile de pietoni, polițiștii Serviciului Circulație, Sistematizare și Organizare Trafic (SCSOT), din cadrul Poliției Locale Vaslui închid ochii. În 30 de minute, un singur redactor Est News a descoperit 33 de autovehicule parcate aiurea lângă trecerile de pietoni din municipiul Vaslui, în timp ce echipa celor 14 polițiștii ai SCSOT reușește să identifice și să sancționeze în opt ore de activitate, în medie, doar 8 cazuri de acest gen.

soferi contravenienti (7)Potrivit prevederilor Codului Rutier, niciun autovehicul nu are dreptul să staționeze la trecerile de pietoni și la mai puțin de 25 de metri înainte și după acestea. Motivul este acela că autovehiculele oprite nelegal obturează vizibilitatea participanților la trafic, astfel încât se pot produce accidente grave de circulație. Un copil care intenționează să treacă strada nu poate fi văzut de un șofer, dacă la trecerea de pietoni este oprit sau staționează un autovehicul.

În nicio localitate din județul Vaslui legea nu este respectată nici de șoferi și nici de cei care ar trebui să vegheze la respectarea ei. Făcând o scurtă plimbare prin municipiul reședință de județ, am identificat 33 de autovehicule (pot fi văzute în fotografii pe site-ul ziarului) care staționau ilegal. Potrivit pervederilor Codului Rutier, conducătorii auto ar trebui sancționați cu 3 puncte de penalizare și cu amenzi între 480 și 600 de lei, iar legea ar trebui aplicată de cei 14 polițiști locali ai SCSOT.

În anul 2014, pentru oprire, staționare și parcare neregulamentară, au fost acordate 2.711 sancțiuni, iar în 2015 un număr de 3.350 de amenzi. În medie, zilnic, în cei doi ani de activitate a SCSOT, polițiștii locali au descoperit și sancționat doar 8 cazuri de staționări și opriri nepermise de Codul Rutier. În raportul de activitate al SCSOT, polițiștii se mândresc cu un număr de 2.049 de patrulări și cu 5 acțiuni ce au vizat modul de oprire și staționare în trafic.

Bani grei pierduți la buget din vina blânzilor polițiștisoferi contravenienti (4)

Presupunând că polițiștii i-ar sancționa pe cei care opresc sau staționează în apropierea trecerilor de pietoni cu minimul de amendă de 480 de lei, doar de la cei 33 de contravenienți pe care i-am descoperit noi s-ar fi încasat la bugetul local, dintr-un foc, suma de 15.840 de lei.

Domnule, nu sunt parcări mai pe nicăieri. Dacă ar fi să îi sancționăm pe toți cei care parchează la trecerile pentru pietoni, unde am ajunge? Ar trebui să-i amendăm pe toți șoferii din municipiul Vaslui”, ne-a declarat un polițist.

Probabil ”am ajunge” la un buget suficient de mare cât să-i permită administrației orașului să rezolve problema lipsei locurilor de parcare. Dar

IF

IF

domnii polițiști nu sunt plătiți să gândească în acești termeni. Ei sunt plătiți ca să… Chiar așa, pentru ce or fi plătiți?!

Ce pretenții să ai la alții, când chiar polițiștii încalcă legea?

Nu doar că nu îi sancționează, dar de multe ori polițiștii încalcă acele prevederi legale pe care ar trebui să le respecte. Acum câteva zile, cu ocazia Zilei Eroilor, rutieriștii-comunitari din Vaslui au avut misiunea de a fluidiza traficul în zona Cimitirului ”Eternitatea”. În mod inexplicabil, aceștia au parcat automobilul de serviciu la mai puțin de cinci metri de trecerea de pietoni. Mai mult decât atât, chiar sub nasul oamenilor legii, un autoturism a parcat pe marcajul interzis (hașurat). Unul dintre cei prezenți la fața locului, ne-a declarat că a parcat astfel deoarece se află în misiune. Ne întrebăm totuși, dacă parcau regulamentar, în ce fel le era afectată deosebita misiune din cadrul evenimentului depunerii de coroane?

Nici CL Vaslui nu stă bine la capitolul Cod Rutier

IF

IF

În timp ce legea interzice oricui să oprească sau să staționeze pe/ și la mai puțin de 25 de metri de trecerile de pietoni, Consiliul Local Vaslui a reușit performanța de a aproba înființarea unei stații de taxi, imediat lângă trecerea de pietoni de la Motelul ”Ambis”. Însăși ideea de stație taxi presupune ca autovehiculele taxi să oprească și să staționeze în apropierea trecerii de pietoni, ceea ce este total în opoziție cu legea. Deși orice hotărâre de consiliu local trebuie să fie în concordanță cu legislația în vigoare, în cazul stației taxi amintite, CL Vaslui a dovedit că deține autoritatea de a încălca prevederile Codului Rutier. Nu mai rămâne decât ca edilii orașului să înființeze stații de autobuz fix pe trecerile de pietoni.  (Bogdan RUSU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: