Home » National » Cum vrea guvernul Cioloș să schimbe România

Cum vrea guvernul Cioloș să schimbe România

STRATEGIE Un proiect de țară de amploare, care va fi implementat până în 2035, cu un buget impresionant, va fi prezentat săptămâna aceasta premierului Dacian Cioloș. Ministerul Dezvoltării pregătește spre aprobare, până la finalul lunii iulie, Strategia de Dezvoltare Teritorială care schimbă total fața României.

Documentul obținut de revista Capital prezintă o strategie revoluționară în Infrastructură, Sănătate, Energie, Educației și Transportul, pentru toate orașele și comunele din țară. Acest document va schimba 6 legi pentru a fi implementat. „Sunt stabilite liniile directoare de dezvoltare teritorială a României și direcțiile de implementare pentru o perioadă de timp de peste 20 de ani, la scară regională, interregională, națională, cu integrarea aspectelor relevante la nivel transfrontalier și transnațional“, se arată în document. Ultima variantă a acestui proiect de țară prezintă ținte îndrăznețe care vor schimba înfățișarea României.

Această variantă promite, în șase ani, cel puțin două sisteme noi de traversare peste Dunăre, alte două peste Prut, dar în 11 ani, cel puțin o autostradă de legătură între Moldova și Transilvania, prin Carpații Orientali, sau o magistrală de biciclete pe cursul Dunării, până la Marea Neagră, termenul stabilit pentru ultimele două fiind de șase ani. Implementarea va fi supravegheată de ministerul Dezvoltării Regionale, inițiatorul acestui proiect amplu.

De asemenea, documentul prevede finalizarea unor proiecte majore de Infrastructură atât pe uscat cât și fluvial. De exemplu, Executivul vrea să modernizeze navigația pe Dunăre și Canalul Dunăre – Marea Neagră, vrea acces îmbunătățit pe apă între Sulina și Tulcea și între sate dar ia în calcul și construcția unui pod peste Dunăre între Brăila și Galați. În ceea ce privește proiectele mari de autostrăzi, Executivul Cioloș promite, în următorii ani, finalizarea Autostrăzii A1 (coridorulIV) și A3 (Autostrada Transilvania și Autostrada Comarnic -Brașov), construirea autostrăzii Moldova, finalizarea autostrăzii Sudului București–Craiova, dar și realizarea a trei treceri peste Carpați la nivel de autostradă. Posibilele traseee sunt: Râmnicu Vâlcea-Sibiu, Satu Mare–Baia Mare–Mireșu Mare– Dej–Bistrița– Vatra Dornei–Suceava și Târgu Mureș– Piatra Neamț– Roman–Târgu Frumos– Iași –Sculeni.

Sursa: money.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: