Home » National » Omul care a prezis criza în România a fost adus consilier al premierului Cioloș

Omul care a prezis criza în România a fost adus consilier al premierului Cioloș

Dorin Măntescu, omul care le-a spus românilor adevărul despre criză, a fost adus consilier al premierului Dacian Cioloș.

 Măntescu a fost macroeconomist în Ministerul Finanțelor în vremea ministrului Varujan Vosganian și este primul oficial român care a avertizat, în toamna anului 2008, despre efectele crizei financiare mondiale asupra României, într-o perioadă în care Guvernul, BNR și președintele declarau că economia țării nu avea să fie afectată semnificativ de ceea ce se întâmpla în Vest.

Previziunile lui Măntescu

În toamna lui 2008, Măntescu declara, pentru Cotidianul, din poziția de șef al direcției de prognoză macroeconomică din Ministerul Finanțelor, că efectele crizei mondiale aveau să se resimtă în România în cursul anului 2009, cu 6-7 luni întârziere.

El a anticipat corect că turbulențele de pe piețele din Vest nu aveau să fie simțite imediat în România, datorită gradului relativ redus de integrare în sistemul financiar internațional, însă efectele economice urmau să se manifeste cu o întârziere de aproximativ jumătate de an față de ceea ce se întâmpla în Uniunea Europeană, imediat ce contractele în derulare semnate de companii înainte de criză aveau să se încheie.

Sursa: money.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: