Home » National » Senatul a aprobat reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Ministrul Finantelor: Impactul pe buget ar fi de 7,7 mld. lei, nu putem aplica aceasta masura

Senatul a aprobat reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Ministrul Finantelor: Impactul pe buget ar fi de 7,7 mld. lei, nu putem aplica aceasta masura

Reducerea contributiilor sociale cu 5 puncte procentuale ar costa bugetul 7,7 miliarde de lei si nu exista loc in 2017 pentru o astfel de masura, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

„Am facut un calcul de impact. Ar costa bugetul 7,7 miliarde de lei (aplicarea acestei masuri – n. r.) Este o suma foarte mare si, pentru bugetul din 2017, deficitul bugetar este destul de mare. Noi trebuie sa incepem acest proces de consolidare fiscala graduala si nu avem loc pentru o reducere a veniturilor atat de mare„, a explicat Anca Dragu.Potrivit prognozelor Ministerului Finantelor Publice, anul viitor deficitul bugetar va fi sub 3%, in jur de 2,8% din PIB pe ESA, iar in 2016 este 2,95%. In aceste conditii, Anca Dragu sustine ca o decizie a Guvernului in abordarea acestei situatii va fi luata dupa ce va aparea forma finala a legii privind reducerea cotei contributiei de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale.

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativa privind reducerea cotei contributiei de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale – 2 puncte la angajator si 3 la angajat. Raportul Comisiei de buget a fost de respingere, dar nu a intrunit voturile necesare. Guvernul a avut un punct de vedere negativ in privinta acestui proiect. Legea urmeaza sa treaca si prin Camera Deputatilor, aceatsa fiind for decizional in acest caz.Pe de alta parte, ministrul Finantelor a explicat ca estimarile Comisiei Europene arata un deficit ceva mai mare decat cel estimat pe plan intern, care provine dintr-o diferenta a cadrului economic.

Din estimarea noastra, pentru anul anul viitor deficitul bugetar va fi 2,8%, poate 2,85%, cu masurile prevazute in Codul Fiscal pentru 2017, dar fara masura de reducere a contributiilor de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale, care nu este inclusa in deficitul bugetar pentru 2017„, a subliniat Anca Dragu.

In schimb, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, sustine ca era mai potrivita masura de reducere de CAS decat a cotei TVA in 2017 cu inca un punct procentual, in conditiile in care consumul a crescut in primul trimestru cu circa 10% in termeni reali, iar salariile din economie au avansat cu 12%.

„Am vazut ca Senatul a aprobat ieri (luni, 13 mai – n. r.) o noua reducere a CAS cu cinci puncte procentuale. Este o masura corecta, dar venita la un moment nepotrivit. In loc de reducerea atat de agresiva a TVA ar fi fost potrivita mult mai mult o reducere a CAS, daca tot credeam ca avem un spatiu fiscal de folosit. Din pacate, acum, reducerea de CAS, trebuie spus foarte ferm, cu un impact bugetar estimat de circa 7 miliarde lei, nu are loc in buget. Este evident pentru oricine, in conditiile in care avem deja proiectie de peste 3% la deficitul bugetar pe anul viitor, cu masurile care sunt legiferate in acest moment„, a subliniat Ionut Dumitru.

Sursa: incont.stirileprotv.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: