Home » Administratie » Fostul edil al Berezenilor, fraudă de Milar(d)e

Fostul edil al Berezenilor, fraudă de Milar(d)e

Iulian Miliare, fostul primar al comunei vasluiene Berezeni, actualmente consilier local, a fost trimis în judecată pentru obținere frauduloasă de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată. Aparent, cu sprijinul primarului, Asociația Crescătorilor de Animale “Gospodarul Zootehnist” din comuna Berezeni a obținut fără drept subvenții în valoare de aproape 10 miliarde de lei vechi (997.027 lei) pentru o turmă uriașă de animale care nu exista. Cu toate acestea, deși este acuzat că a băgat mâna bine în fondurile APIA, Iulian Miliare este cel mai sărac primar din județul Vaslui.

Din declarațiile de avere semnate de Iulian Mardare de-a lungul timpul, reiese că din 2012 până în prezent acesta a sărăcit. În 2012, an în care Miliare a candidat la primăria Berezeni, în declarația de avere preciza că are două terenuri intravilane (unul de 502 mp, altul de 1.180 mp), două autoturisme Dacia (o Dacie 1310 din 1984 și un autoturism Dacia Pick-up 1309 din 2005), 2 spații de producție (63 mp și 78,8 mp) și un credit de 25.430 de lei. Anul acesta, din postura de candidat PNL la funcția de consilier local, Miliare a dat o altă declarație de avere, din care rezultă că a calicit. Aparent, a rămas doar cu un teren de 1.880 mp, cu Dacia rabla din 1984 și cu un singur spațiu comercial de 160 mp.

Printre altele, în anul 2012, ca primar al comunei Berezeni, Iulian Miliare, era patron al SC Miliard SRL și președinte al Asociației “Gospodarul Zootehnist”. În ciuda funcțiilor și afacerilor deținute, primarul a rămas tot sărac. Culmea ironiei, deși nu deține nici măcar un hectar de teren arabil, Iulian Miliare a fost numit președinte al unei asociații agricole. Între timp, fostul edil a scăpat de SC Miliard SRL, cedând-o fiului său Alex Miliare, dar și de funcția de președinte al Gospodarului Zootehnist. În condițiile în care va fi găsit vinovat, ne întrebăm cu va reuși fostul edil, necăjit nevoie mare, să înapoieze statului banii.

“’În perioada 2007 – 2010, inculpatul Miliare Iulian, în calitate de președinte al Asociației Crescătorilor de Animale Gospodarul Zootehnist și de primar al comunei Berezeni, județul Vaslui, a depus la APIA Vaslui acte și documente false aferente cererilor unice de plată depuse pentru campaniile din anii 2007-2010, fapte ce au avut ca rezultat obținerea fără drept, de către asociație, a sumei totale de 997.027 lei.”, se precizează într-un comunicat DNA remis redacțiilor de presă.

Potrivit anchetatorilor, Miliare a beneficiat de ajutorul inculpaților Dorel Chirilă, Mărgărint Neculiță, Lascăr Prăjică, Aurel și Nicolae Paruschi, care au întocmit acte prin care s-a atestat în fals calitatea de membru al asociației a unor persoane, pentru a păcăli APIA cu faptul că “Gospodarul Zootehnist” deține unui număr mare de animale și a justifica astfel gradul de încărcare a pășunii cu animale. Ajutoarele primarului de miliarde sunt cercetate pentru comiterea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.

Ca fapt divers, menționăm că anul acesta, Miliare a candidat la Consiliul Local Berezeni, din partea PNL, iar lista consilierilor desemnați de liberali în comună a fost votată de 44,74% din totalul de alegători.

Și alți foști/actuali edilii se luptă cu același blestem: Legea

Cazul lui Miliare nu este ceva care să îi sperie pe locuitorii comunei, mai ales că recent, pesedistul Toader Dima, actualul primar din Berezeni ales de 47,69% dintre alegători, a intrat în vizorul autorităților pentru fapte de corupție electorală. Liberalii din comună au sesizat poliția asupra faptului că Dima s-ar fi folosit de minori și de mită electorală (pui vii, furaje și mici) în campanie.

Neculai Lupu (PSD) a fost reales primar de locuitorii comunei Fruntișeni, după ce a fost condamnat în 2013 la trei ani de închisoare (cu suspendare) pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și pentru conflict de interese. Paguba: 43.569 de euro. În comuna Oșești, primarul ales Grigore Lefter (PSD), împreună cu alți angajați ai primăriei, au fost trimiși în judecată în anul 2014, tot de procurorii DNA pentru fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri oficiale și folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene aferente unor lucrări de modernizare de drumuri. Paguba din Oșești: peste 173 de mii euro. Și în comunele Stănilești și Dimitrie Cantemir DNA-ul a făcut curățenie. Dumitru Roman primarul comunei Dimitrie Cantemir, ajutat de salariații instituției, a comis o serie de infracțiuni de deturnare de fonduri europene, fals în înscrisuri și uz de fals. Prejudiciul în cazul Dimitrie Cantemir: peste 3,3 milioane de lei, reprezentând bani achitați unui constructor pentru lucrări neefectuate.

În anul 2012, în Stănilești, primarul Liviu Arhip a fost trimis în judecată de DNA pentru fals intelectual, uz de fals și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Liviu Arhip a semnat și a depus la SAPARD un proces-verbal de recepție și un raport de execuție, ambele false, pentru a beneficia de o transă de bani dintr-un proiect de modernizare a unui tronson de 6 kilometri din DN 24 A. Prin acest șmen, SAPARD a achitat suma de 862.002 de lei Consiliul Local Stănilesti, pentru a se achita contravaloarea unor lucrări inexistente. (Bogdan RUSU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: