Home » Social » Vești bune pentru cei aflați în prag de pensie!

Vești bune pentru cei aflați în prag de pensie!

de Răzvan CĂLIN

Un proiect de lege care vine în ajutorul celor care mai au nevoie de maximum cinci ani pentru a-și constitui stagiul minim de cotizare în vederea obținerii pensiei, a primit aprobarea Comisiei de muncă din cadrul Camerei Deputaților.

O categorie de contribuabili până acum neglijată ar putea avea o șansă să poată beneficia de pensie grație unei inițiative legislative care tocmai a primit undă verde din partea Comisiei de Muncă din cadrul Camerei Deputaților. Este vorba despre cei care mai au nevoie de maxim 5 ani pentru a-și constitui stagiul minim de cotizare (15 ani) în vederea obținerii unei pensii.

Deputatul bârlădean Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, a transmis, în cadrul unui comunicat de presă că au fost finalizate discuțiile asupra propunerii legislative privind crearea unor oportunități de asigurare pentru persoanele care nu au calitatea de pensionari și care nu au fost asigurate în sistemul public de pensii: ”Propunerea legislativă are în vedere asigurarea în sistemul public de pensii a persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat în ultimii 5 ani, obiectiv prevăzut de Programul de Guvernare pentru anul 2012 în Capitolul 8. Asigurări sociale. Prin această inițiativă legislativă se urmărește crearea unei oportunități pentru ca persoanele care nu au calitatea de pensionari și care nu au fost asigurate în sistemul public de pensii să poată să încheie contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii competentă, pentru maximum 5 ani anteriori, calculați de la data încheierii contractului de asigurare socială și să plătească contribuția de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă”.

Solomon a mai precizat că scopul acestei legi este de a da posibilitatea și celor care mai au nevoie de maxim 5 ani pentru a-și constitui stagiul minim de cotizare (15 ani) în vederea obținerii unei pensii. Președintele Camera de muncă a explicat și cum va fi calculată contribuția de asigurări sociale datorată: ”Este vorba de aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, reglementată de legislația în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, reglementat de legislația în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea contribuției de asigurări sociale. Plata contribuției de asigurări sociale se va efectua într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe, dar nu mai târziu de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii”.

Odată ce a primit undă verde din partea Comisie pentru muncă și protecție socială, proiectul legislativ urmează a fi trimis către Biroul Permanent al Camerei Deputaților pentru a fi înscris pe ordinea de zi a plenului.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: